Minder dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen

Print
Minder dan 1200 coronapatiënten in ziekenhuizen

Ter illustratie  Afbeelding: ANP / ANP

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober.

In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.

In de afgelopen 24 uur werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht. Ook deze instroomcijfers zijn in maanden niet meer zo laag geweest.

LCPS

Hoewel het aantal mensen dat positief is getest op corona nog nooit zo hoog is geweest als in de afgelopen weken, is hier vooralsnog niets van terug te zien in de ziekenhuizen. Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het LCPS, wees er maandag op dat de omikronvariant van het coronavirus minder ziekmakend is. Het LCPS verwacht wel dat de ziekenhuisopnames deze maand nog gaan stijgen. Mogelijk komen er ook door de zeer besmettelijke omikronvariant van het virus meer mensen in het ziekenhuis terecht die het virus bij zich dragen, maar niet om die reden zijn opgenomen. Zij tellen wel mee in de dagelijkse ziekenhuiscijfers als coronapatiënt.

Het LCPS spreidt al tijden coronapatiënten over het land om de druk op de ziekenhuiszorg zoveel mogelijk te verdelen. Dat is de laatste weken wel steeds minder vaak nodig. Maandag zijn er 4 patiënten naar een andere regio gebracht. Afgelopen tijd zijn er ook patiënten naar ziekenhuizen in Duitsland gebracht om de zorg hier te ontlasten. Nu ligt er nog één Nederlander in een Duits ziekenhuis. Een maand geleden waren dat er 20.

Ruim 31.000 positieve tests afgelopen dag, lager door storing

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Door een technische storing zijn niet alle meldingen binnengekomen. Het werkelijke aantal was dus hoger. Als de meldingen in de komende dagen alsnog worden meegeteld, valt het cijfer dan hoger uit.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 242.961 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 34.709 nieuwe gevallen per dag. Ondanks de storing is dat een nieuw record. Het gemiddelde stijgt voor de 21e dag op rij.

Amsterdam telde 2526 positieve tests, het hoogste aantal van heel Nederland. Daarna volgen Rotterdam (1734), Utrecht (965), Den Haag (881) en Tilburg (710). Op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog testte niemand positief.

Het aantal sterfgevallen daalt steeds verder. In de afgelopen dag registreerde het RIVM dat tien mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Het gaat om drie mensen uit Amsterdam, twee inwoners van Zutphen en verder om mensen uit Apeldoorn, Sittard-Geleen, Oisterwijk, Sliedrecht en Voerendaal.

In de afgelopen zeven dagen zijn 63 sterfgevallen genoteerd, gemiddeld negen per dag. Dat is het laagste niveau sinds 22 oktober.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee