Microsoft betaalt ruim 60 miljard voor bedrijf achter schietspel ‘Call of Duty’

Print
Microsoft betaalt ruim 60 miljard voor bedrijf achter schietspel ‘Call of Duty’

Afbeelding: Getty Images

Redmond -

Microsoft koopt gamesontwikkelaar Activision Blizzard voor omgerekend ruim 60 miljard euro.

Dat bedrijf is bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty. Microsoft probeert met deze overname, in waarde zijn grootste ooit, een verdere stap te zetten in de wereld van de computerspellen.

Exclusief aanbod

Door de titels van Activision in handen te krijgen, kan Microsoft zijn eigen exclusieve aanbod voor spelcomputer Xbox uitbreiden en beter concurreren met de PlayStation 5 van rivaal Sony. Die doet al langer goede zaken met exclusieve games die niet op andere spelcomputers verschijnen.

Lees ook: De Playstation 5: hij schijnt te bestaan, maar kom er maar eens aan

De meeste games van Activision kwamen al uit op de Xbox-consoles. De grootste gameserie van Activision, Call of Duty, werd met name succesvol dankzij Microsofts onlineplatform Xbox Live, waarmee spelers met elkaar verbinding kunnen maken voor zogeheten multiplayerwedstrijden.

De laatste tijd is Activision vooral veel in het nieuws vanwege problemen rondom seksisme en wangedrag van medewerkers. Eerder deze week meldde zakenkrant The Wall Street Journal nog dat de onderneming sinds vorige zomer tientallen medewerkers heeft ontslagen en er nog eens zo’n veertig heeft bestraft vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Topman

De positie van topman Bobby Kotick, die Activision al drie decennia leidt, staat naar verluidt ook ter discussie bij zijn eigen personeel. Veel medewerkers zouden vinden dat hij beter ontslag kan nemen, aangezien er ook kwesties aan het licht zijn gekomen waarin Kotick zelf wordt beschuldigd. Activision blijft de beschuldigingen tegen Kotick evenwel ontkennen. Microsoft laat nu weten dat het de bedoeling is dat Kotick ook na de samensmelting van de twee ondernemingen aanblijft.

Microsoft heeft besloten om de deal in contanten af te handelen. Er zal 95 dollarcent per aandeel worden overgemaakt, wat neerkomt op een behoorlijke premie ten opzichte van de beurskoers van Activision van de laatste tijd. Daarmee heeft de deal een totale waarde van 68,7 miljard dollar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee