Bruls staat Kapsalon Theater niet toe

Print
Bruls staat Kapsalon Theater niet toe

Afbeelding: ANP / ANP

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen geeft geen toestemming voor het demonstratieve Kapsalon Theater woensdag in culturele instellingen in zijn stad.

Alle instellingen die van plan waren iets te organiseren zijn dinsdag door de gemeente gewaarschuwd dat er gehandhaafd gaat worden als zij de deuren openen terwijl dat volgens de coronaregels nog niet mag. Ook de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waarbij 22 gemeenten zijn aangesloten, heeft gewaarschuwd.

Lees ook: Landelijke actie: ECI Cultuurfabriek Roermond voor even kapsalon

Kapsalon Theater is een landelijke actie, waarbij theaters bezoekers een knipbeurt geven terwijl ze naar een voorstelling kunnen kijken. Dit omdat de kappers sinds het weekeinde weer aan het werk mogen, terwijl de cultuursector nog gesloten blijft. In de Stadsschouwburg in Nijmegen zou onder andere cabaretier Pieter Derks komen optreden. Museum Villa Mondriaan in Winterswijk wilde woensdag veranderen in een yogastudio, want ook de sportscholen mogen weer open.

„Het enthousiasme voor de Kapsalon was aanstekelijk. We kregen hele positieve reacties. Maar de gemeente geeft geen toestemming”, aldus de Nijmeegse schouwburgdirecteur Eva Middelhoff. „Ontzettend balen, want we hadden graag samen in lotushouding inspiratie opgedaan op zaal.” Maar openstelling is ook voor een ludieke actie niet toegestaan”, meldt Villa Mondriaan.

Lees ook: Column: Naar de kapper waar heel toevallig ook podiumhongerige comedians blijken te zijn

Burgemeesters Bruls is tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Het beraad sprak maandagavond af dat demonstraties tegen coronamaatregelen niet mogen uitlopen op het onbeperkt openen van sectoren die nog gesloten moeten blijven. Regels zijn regels, aldus beraadsvoorzitter Bruls, en die moeten gehandhaafd worden. Het Veiligheidsberaad heeft wel heel veel begrip voor de noden van de horeca- en cultuursector en wil dat het kabinet deze ondernemers nog deze week duidelijkheid geeft.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee