Ondanks besmettingrecord vooruitgang in ziekenhuizen: meer operatiekamers in gebruik en meer planbare zorg

Print
Ondanks besmettingrecord vooruitgang in ziekenhuizen: meer operatiekamers in gebruik en meer planbare zorg

Afbeelding: ANP / ANP

Ziekenhuizen pakken hun gewone werkzaamheden weer steeds meer op.

In een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang ten opzichte van vorige week. Meer operatiekamers zijn weer in gebruik genomen en de grote meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Negen ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.

Kritieke planbare zorg

Ook de zogenoemde „kritieke planbare zorg” loopt weer wat beter dan bij verschijning van de vorige rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die noodzakelijk is binnen zes weken omdat anders gezondheidsschade dreigt voor de patiënt. Door de grote coronadrukte die de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar te verduren hadden, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden 19 van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar 16.

Lees ook: Zo’n 243.000 coronagevallen vorige week, minder opnames en doden

In lijn hiermee is de operatiecapaciteit afgelopen week verder uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent lager ligt dan normaal, zonder alle coronadruk. Een week eerder lag dit percentage nog op 34 procent.

De NZa vraagt ziekenhuizen bij het opschroeven van de reguliere zorg wel rekening te houden met de druk op de thuiszorg en de huisartsen. Zij nemen vaak de vervolgzorg voor hun rekening na een opname of ingreep.

Lees ook: Coronadrukte in Limburgse ziekenhuizen daalt nog, maar het aantal besmettingen groeit

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee