Allewiel, een groet van een ‘graaf’ uit Geverik

Print
Allewiel, een groet van een ‘graaf’ uit Geverik

Prins Frits II (Mennens) groet samen met wethouder Sangers (links) en burgemeester Minkenberg (rechts) ‘Allewiel’, 1956.  Afbeelding: Heemkundevereniging Beek

Beek -

De carnavalsgroet ‘Alaaf’ (mogelijk een verbastering van ‘elf’) is afkomstig uit het Rijnland (Keulen). De carnavalsverenigingen in Limburg hebben deze groet overgenomen. Tijdens de groet brengen ze de vingertoppen van de rechterhand naar de linkerslaap. De Pottentaote uit Beek groeten echter op een andere wijze!

In 1886 besloten een aantal Beekenaren om een carnavalsvereniging op te richten, maar men vond geen passende naam. Koster Alex Lemmens had op een koude winterdag tot laat in de avond overlegd met vrienden om een naam te bedenken. Helaas zonder resultaat. Toen hij tegen middernacht thuis kwam was zijn vrouw boos en schreeuwde: ‘Doe bes mich ‘ne Pottentaot!’ Zonder een woord te zeggen draaide de koster zich om en rende naar zijn vrienden: ‘Ich höb ‘t, veer numme òs de Pottentaote.’ Het woord Pottentaot wordt geringschattend gebruikt voor een heerser of machthebber.

Eliteclub

Na de Tweede Wereldoorlog waren de Pottentaote op weg om een ‘eliteclub’ te worden. Het carnavalsgebeuren speelde zich binnen een beperkt gezelschap af. In 1947 werd oud-prins Jel Corten uit Geverik benoemd tot ‘graaf’. Echter er was dat jaar geen nieuwe prins, geen optocht en de raad van elf bestond slechts uit zes personen. Er moest iets veranderen. Dat gebeurde in het najaar van 1947 toen een aantal Beekenaren in een ‘geheime vergadering’ bij elkaar kwamen. Er volgden een aantal vernieuwingen.

Vernieuwingen

De Pottentaote-club werd een vereniging, er kwamen een nieuw embleem en onderscheidingen en de Baeker revue kwam op het programma. Er was vanaf die tijd niet één verenigingslokaal, maar activiteiten werden afwisselend gehouden in diverse cafés en zalen. Ook werd er een hofkapel opgericht en werden buurten meer betrokken bij de optocht op maandag. Tot slot kwam er ook een nieuw kostuum: slipjas, geruite broek, rood vest, wit hemd met gele strik en muts.

Tenslotte nam de ‘graaf uit Geverik’ het woord. Hij had weken diep nagedacht over de vernieuwingen van de Beeker carnaval. Daarbij kwam altijd een prachtig dialect woord op in zijn gedachten, dat gebruikt zou kunnen worden als groet: Allewiel (vertaald: tegenwoordig). Verder zou men groeten door de linkerhand naar de rechterslaap te brengen, zodat de rechterhand vrij was om bijvoorbeeld iemand een hand te schudden. Iedereen was enthousiast en vanaf dat moment werd Allewiel de carnavalsgroet van de Baeker Pottentaote.

Revue

De titel van de revue in 1950 was Allewiel en tijdens deze revue werd de nieuwe schlager van Johan Pelzer gepresenteerd met dezelfde titel. Deze schlager werd een succes, want ieder jaar zingt iedereen in Beek Allewiel Allewiel.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee