Sneller stoven: schouderkarbonades met vijgen in sinaasappelsap

Print
Sneller stoven: schouderkarbonades met vijgen in sinaasappelsap

Afbeelding: Studio Philippi

Nu we meer tijd binnenshuis doorbrengen, is stoven niet alleen voor het weekend voorbehouden. Zet tussendoor een pan stoofvlees op het vuur, draai het vuur laag en laat de tijd het werk doen.

Schouderkarbonades kennen we vooral gemarineerd op de barbecue, maar het is ook geweldig vlees voor wie niet uren wil stoven. Schouderkarbonades worden gesneden van de schouder en de hals van het varken. De structuur van het vlees is iets grover dan de malsere rib- en haaskarbonades. Een schouderkarbonade heeft wat meer vet, maar vooral met stoven zorgt dat voor extra veel smaak.

De schouderkarbonades stoven gaar in sinaasappelsap. Het zuurtje van het sap maakt het vlees mals. Laurier en gedroogde vijgen verrijken het stoofvocht. Laurier zorgt voor kruidigheid, waar vijgen een zoet accent geven. De gedroogde vijgen wellen trouwens in het stoofvocht. Voeg gerust een extra scheutje water toe als ze veel vocht opnemen – de ene vijg is meer gedroogd dan de andere – , want de karbonades moeten natuurlijk wel blijven stoven. De vijgen geven op hun beurt de saus weer smaak. Een heerlijke wisselwerking!

Gedroogde vijgen zijn rijk aan vezels. Een gedroogde vijg van 20 gram bevat ongeveer 2 gram vezels.

Deze sinaasappelkarbonades zijn ook heerlijk met couscous. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer de korrels met een vork luchtig. Hak een flinke handvol verse kruiden als koriander, platte peterselie en/of basilicum fijn en meng met wat limoensap, extra vierge olijfolie en gehakte pistachenoten door de couscous. Breng op smaak met zout en peper.

Sinaasappel-karbonade met vijgen

voor 4 personen

bereiden: 25 minuten

stoven: 40 minuten

INGREDIËNTEN

4 schouderkarbonades

1 ui

2 tenen knoflook

4 eetlepels olijfolie

½ theelepel kerrie

250 ml sinaasappelsap

8 gedroogde vijgen

2 blaadjes laurier

300 gram witte rijst

400 gram groene aspergetips of aspergebroccoli (bimi)

Bereiding

Dep de karbonades droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper. Snijd de ui in ringen en hak de knoflook fijn.

Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie. Bak de schouderkarbonades rondom bruin aan. Neem het vlees uit de pan.

Fruit de uienringen met de knoflook 2 minuten in het bakvet. Bestrooi met de kerrie. Leg het vlees terug in de pan. Voeg het sinaasappelsap, de vijgen en de laurier toe. Breng aan de kook.

Draai het vuur laag en stoof de karbonades in 40 minuten met de deksel op de pan zachtjes gaar. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Verhit in een ruime koekenpan de laatste 2 eetlepels olijfolie. Maak de groenten schoon. Bak de aspergetips of aspergebroccoli in 5-6 minuten beetgaar en bestrooi ze met (zee)zout naar smaak.

Schep de rijst op 4 borden. Verdeel de karbonades met de saus erover en serveer met de aspergetips of aspergebroccoli.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee