Kans op autoschade in gemeente Venlo ruim boven landelijk gemiddelde

Kans op autoschade in gemeente Venlo ruim boven landelijk gemiddelde

Afbeelding: ING Image

Venlo -

In de gemeente Venlo is kans dat je auto mikpunt wordt van inbraak, vandalisme of diefstal 19,6 procent groter dan gemiddeld in Nederland.

Dat blijkt uit de Auto Risicometer van Independer. De vergelijkingswebsite bracht op zowel provinciaal als gemeentelijk niveau in kaart hoe groot de kans op schade is. De voor het onderzoek gebruikte data is afkomstig van het CBS, Rijkswaterstaat en de Nationale Politie.

In de gemeente Beesel ligt het risico 7,5 procent lager dan het landelijke gemiddelde, terwijl in Horst aan de Maas het schaderisico 19,4 procent boven de doorsnee in Nederland uitkomt. Venlo en Horst staan allebei in de top vijf van Limburgse gemeenten waar de kans op schade voor automobilisten het grootst is.

Lees ook: Auto’s met ‘keyless entry’ stelen, is met de juiste software een eitje

Maatstaven

Het risico werd bepaald op basis van alle geregistreerde auto-inbraken, diefstallen, verkeersongelukken binnen de bebouwde kom, gevallen van vandalisme en betrapte dronken bestuurders (in 2020). Deze aantallen werden vervolgens afgewogen tegen het aantal geregistreerde personenauto’s per gemeente en provincie.

In de provincie Utrecht is het risico het grootst: maar liefst dertig procent groter dan gemiddeld. Inwoners van Zeeland kunnen daarentegen relatief rustig slapen, want daar ligt het risico een kwart lager. Limburg als geheel scoort plus 3.6 procent. Iets boven het landelijk gemiddelde dus.

Top 5

De Top 5 van Limburgse gemeenten waar de kans op autoschade het grootst is, ziet er als volgt uit (+boven landelijke gemiddelde):

1. Roermond +38,8 procent

2. Valkenburg +32,4 procent

3. Venlo +19,6 procent

4. Heerlen +19,4 procent

5. Horst +19,4 procent

Meer informatie is te vinden op de website van Independer

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee