Aankoop De Vaandeldrager definitief na akkoord Eerste Kamer

Archiefbeeld: koningin Beatrix kijkt nauwkeurig naar De Vaandeldrager uit 1636 van de Nederlandse schilder Rembrandt.  © ANP / ANP

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de aanschaf van het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt.

Redactie

Daarvoor trekt de staat 150 miljoen euro uit, de resterende 25 miljoen wordt betaald door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum. Het akkoord van de senaat was de laatste horde voor de aanschaf. Binnen vier weken is het hele traject afgerond en is Nederland officieel eigenaar van het werk, aldus de kersverse staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur).

Lees ook: Kabinet wil topwerk De Vaandeldrager van Rembrandt kopen voor 150 miljoen euro

De aankoop kan in beide Kamers op lauw enthousiasme rekenen. Verschillende partijen laken de timing van de aanschaf. Veel makers in de creatieve sector, vaak werkzaam als zzp’er, lijden onder de coronamaatregelen. Dat juist nu het kabinet 150 miljoen euro uittrekt voor een enkel werk, steekt bij partijen. Onder meer de linkse oppositiepartijen willen dat zij beter worden geholpen door het kabinet. Ook de VVD vindt een debat over de positie van zzp’ers in de cultuursector „heel goed en noodzakelijk”, maar het is geen voorwaarde voor steun voor de aanschaf.

Kantelpunt

Uslu begrijpt dat de koop „ongemakkelijk” voelt tijdens een pandemie. Maar dat een dergelijk werk nu op de markt komt, biedt een mogelijkheid die zich niet snel weer zal voordoen, aldus de staatssecretaris. Uslu, eerder werkzaam als kunsthistoricus, wijst op de „unieke stijl” van het werk, die volgens haar een opmaat is naar Rembrandts beroemdste werk De Nachtwacht. „Het is een kantelpunt in zijn carrière”.

De familie Rothschild bood het doek te koop aan in 2018, maar eerst wilde de Franse regering aanspraak maken op het werk omdat het De Vaandeldrager beschouwde als „nationale schat”. Er ligt al een overeenkomst tussen het kabinet en de familie over de aankoop.

Het is niet voor het eerst dat de staat kunst koopt. In 1998 kocht het de Victory Boogie Woogie van schilder Piet Mondriaan voor 80 miljoen gulden. In 2015 kocht het Rijk samen met Frankrijk twee werken van Rembrandt: de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beide landen betaalden 80 miljoen euro. De doeken mogen alleen in het Louvre of het Rijksmuseum hangen.

Lees ook: ‘Minister belde alle fracties over aankoop Rembrandt behalve Forum’