Minder mot door personeelstekort: behouden goede werknemer krijgt voorrang bij baas
Foto ter illustratie. — © Getty Images
Door de grote tekorten aan personeel is het aantal arbeidsconflicten afgenomen met 19 procent. Voor werkgevers is er nu alles aan gelegen om medewerkers vooral binnen te houden. ,,We zitten duidelijk in een andere fase van de pandemie.”
Corona zorgde voor een nieuw soort frictie tussen werkgevers en werknemers die voor het uitbreken van de pandemie niet bestond. Werkgevers pasten bijvoorbeeld eenzijdig arbeidsvoorwaarden aan zoals het inleveren van vakantiedagen vanwege die coronacrisis. Ook verplichtten sommige werkgevers hun werknemers wel naar kantoor te komen, ook al was het dringende kabinetsadvies thuis te werken. Onder werknemers was er weer onrust over onveilige werkplekken.
Positiever
Uit data van Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea, komt naar voren dat de daling nu van het aantal conflicten samengaat met een daling van het aantal ontslagzaken (25 procent), vergeleken met 2020. „Dit betekent dat ondernemers minder personeel ontslaan en ook minder overhoop liggen met hun medewerkers”, zegt René Voets, directeur Bedrijven van Interpolis. „De outlook van ondernemers is ook een stuk positiever. Ze zijn minder afhankelijk van steun, de economische vooruitzichten zijn beter dan verwacht. Je merkt dat we duidelijk in een heel andere fase van de pandemie zitten.”
Die fase kenmerkt zich door grote personeelstekorten in bijna alle sectoren, maar vooral de techniek, zorg en IT-sector, dezelfde sectoren die voor de coronacrisis ook al moeite hadden voldoende personeel te vinden. Ruim een derde van de ondernemers verwacht dat de zoektocht naar personeel nog de komende vijf jaar het thema zal zijn.
Een meerderheid van de mkb-ondernemers (60 procent) geeft aan zich zorgen te maken over het behouden en werven van goed personeel. Twee op de drie ondernemers zegt meer aandacht te hebben voor het verbeteren van de werk-privébalans, zo komt naar voren uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van Interpolis. Personeel werven staat bij 37 procent van ondernemers bovenaan de agenda. „De zorgen over het hebben van voldoende personeel om het werk uit te voeren komen overeen met de afname van het aantal arbeidsconflicten dat wij in onze data terugzien”, zegt Voets. ,,Bij een tekort aan personeel zal een werkgever eerder in gesprek gaan met werknemers om te luisteren naar de wensen en behoeften die bij hen leven. Dat kan conflicten op de werkvloer voorkomen.”
Ziekteverzuim
Volgens Voets is die ontwikkeling ook terug te zien in de arbeidsvoorwaarden. Had twee jaar geleden niemand gehoord van hybride werken, nu komt de mogelijkheid om deels thuis en deels op kantoor werken de top 10 van arbeidsvoorwaarden binnen. „Als je het vertrek van ontevreden medewerkers kan voorkomen, hoef je ook niet op zoek naar nieuwe medewerkers”, zegt Voets. „Bespreek met werknemers hoe zij het liefst hun werktijden indelen, wanneer ze ruimte willen om te kunnen sporten, of hoe je als werkgever kunt omgaan met het zorgen voor een goede thuiswerkplek.”
De personeelstekorten zorgen dan wel voor minder ruzie met de baas, de keerzijde is dat het een van de redenen is dat het ziekteverzuim toeneemt. Het werk van de vertrokken collega’s moet worden overgenomen door de collega’s blijvers. „We zien het verzuim vanwege werkdruk ook toenemen. Het is ook voor veel ondernemers een zorg, bijna de helft maakt zich ook zorgen over het gezond houden van personeel.”