Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

Print
Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

Afbeelding: REUTERS

CHISINAU -

Moldavië kan Gazprom niet betalen voor het aardgas dat het volgende maand wil gebruiken. Daardoor komt de energievoorziening van het Oost-Europese land direct in gevaar.

Waarschijnlijk wordt donderdag de noodtoestand uitgeroepen voor de energiesector van het land. Het Russische Gazprom heeft een verzoek om uitstel van betaling van Moldavië afgewezen. Het land kon slechts 38 miljoen dollar betalen van een rekening van 63 miljoen dollar (55 miljoen euro). Moldavië, een van de armste landen van Europa, en Gazprom kwamen eind vorig jaar nog tot een vijfjarig akkoord voor de levering van gas. Elke maand moet op de 20ste vooruit worden betaald. Daarvoor kwam het nog tot een conflict, omdat Moldavië klaagde over een te hoge gasprijs. In heel Europa zijn de gasprijzen de laatste tijd flink opgelopen.

Lees ook: CDA vindt gasgesprekken met Duitsland taak voor Rutte

De Moldavische regering had wegens een dreigend tekort aan gas al eens de noodtoestand uitgeroepen. Bedrijven in het land moesten toen hun productie terugbrengen om gas te besparen voor huishoudens. In het land, dat van oudsher erg afhankelijk is van Russisch gas en waar in 2020 een pro-Europese president aan de macht is gekomen, werd de situatie ook als een soort wraakactie van Rusland beschouwd.

Een woordvoerder van de Russische regering zegt dat het Kremlin nu niet wil ingrijpen om de crisis in de voormalige Sovjetrepubliek te voorkomen. Volgens de Russen gaat het om een commerciële kwestie tussen Moldavië en Gazprom.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee