Onderwijs hoopt dat quarantaineregels veilig te versoepelen zijn

Print
Onderwijs hoopt dat quarantaineregels veilig te versoepelen zijn

Afbeelding: ANP / ANP

De onderwijssector hoopt op versoepeling van de quarantaineregels voor schoolklassen, mits dat verantwoord kan.

De richtlijn is dat een hele klas naar huis moet worden gestuurd als drie of meer besmettingen zijn geconstateerd. „De vraag is of dat nog steeds nodig is. Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben. Als die regel kan worden losgelaten, zouden we dat zeer toejuichen”, zegt een woordvoerder van de VO-Raad, die het voorgezet onderwijs vertegenwoordigt. „Of het verantwoord is, dat is aan de deskundigen”, benadrukt hij.

Ook de PO-Raad hoopt dat er ruimte is om de regels aan te passen. „Als deskundigen zeggen dat het soepeler kan: graag. De veiligheid van de leerkrachten is daarbij voor ons wel heel belangrijk. We hopen in elk geval dat er duidelijke kaders komen, met genoeg ruimte”, reageert een woordvoerder van de sectororganisatie voor basisscholen.

OMT

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat vrijdag de quarantaineregels voor het onderwijs opnieuw bespreken, bevestigt een woordvoerder van het RIVM. Om te voorkomen dat teveel mensen tegelijk thuis komen te zitten heeft het kabinet vorige week al bepaald dat klachtenvrije mensen die een boosterprik hebben gekregen, of minder dan acht weken zijn hersteld van een corona-infectie, niet meer in quarantaine hoeven.

Lees ook: Nieuwe problemen op de werkvloer na versoepelen quarantaineregels

Nu de omikronvariant van het coronavirus ook op scholen om zich heen grijpt, komen steeds meer klassen thuis te zitten. Om hoeveel scholen het precies gaat, is niet bekend. Het ministerie van Onderwijs brengt slechts één keer per maand een rapportage uit over schoolsluitingen en die gaat over de maand ervoor. In de tussentijd worden wel peilingen gehouden door bijvoorbeeld de Algemene Vereniging Schoolleiders. Die meldde afgelopen vrijdag dat in de eerste week na de kerstvakantie op 17 procent van de scholen één of meer klassen thuis zaten. In vrijwel alle gevallen kwam dat doordat de leraar afwezig was.

Lees ook: Sophianum Gulpen en St. Maartenscollege in Maastricht schakelen alweer over op digitaal onderwijs vanwege besmettingen

Wel werd uit de RIVM-cijfers van dinsdag duidelijk dat het onderwijs opnieuw een van de plaatsen is waar het virus flink rondgaat. „Ons beeld is dat het heel wisselend is”, aldus de woordvoerder van de PO-Raad. „We horen veel geluiden over klassen die in quarantaine moeten, maar er zijn ook heel veel klassen die gewoon naar school kunnen. Als een klas thuis komt te zitten, is dat in elk geval voor niemand fijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee