Mede dankzij Hema in Weert moeten verzekeraars miljoenen aan coronaschade vergoeden

Foto ter illustratie. © ANP / ANP

Den Haag/Weert -

Voordat de gevolgen van een pandemie bekend waren, verzekerden de Hema-filialen in Nederland zich ertegen. Mede dankzij de vestiging in Weert moeten de verzekeraars de coronaschade ook vergoeden.

Peter Heesen

En dat loopt in de papieren. Het gaat om hoogstens 25.000 euro per vestiging. In totaal betreft het 231 zaken, waarvan er 225 aanspraak maken op het maximumbedrag. De verzekeraars AIG en NN moeten dus ruim 5,6 miljoen euro dokken. Dat deden ze liever niet. Sterker, ze weigerden dat in het begin pertinent. Het gerechtshof in Den Haag dwingt de verzekeraars echter.

De procedure werd aangespannen door belangenvereniging VAB en vier afzonderlijke Hema-vestigingen, waaronder die in Weert. Zij wezen erop dat ze samen een brandverzekering hadden afgesloten en andere bedrijfsschade hadden meeverzekerd. Zoals een gewapende overval, bommelding en besmettelijke ziekten. ‘Waarbij op last van een overheidsinstantie (...) het filiaal dient te worden gesloten.’

Schietpartij

De polis was in 2015 uitgebreid naar aanleiding van de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, waarbij zes mensen om het leven kwamen. Toen de Hema-warenhuizen op 15 december 2020 dicht moesten vanwege de bestrijding van de coronapandemie, herinnerden de VAB en de vier filiaaleigenaren de verzekeraars aan deze clausule in de polis. De verzekeraars vertikten het om de schade te vergoeden, waarop de Hema-filialen een kort geding aanspanden.

De rechter in Rotterdam gaf ze gelijk, waarop de verzekeraars in hoger beroep gingen bij het gerechtshof in Den Haag. Ook daar vonden ze geen gewillig oor. Integendeel. De verzekeraars stelden dat de besmettelijke ziekte zich in de verzekerde winkel moet hebben voorgedaan om door de polis gedekt te worden. In hun ogen is de schade ontstaan door de preventieve maatregelen van de overheid om de virusuitbraak te beteugelen en komt die daarom niet voor vergoeding in aanmerking.

Bommelding

Het hof maakt gehakt van het argument. Het vergelijkt de pandemie met een bommelding. Als een Hema-filiaal ontruimd moet worden vanwege een bommelding in een naburig pand, loopt de winkel ook schade op en dient die volgens de afgesloten polis gedekt te worden. Ofschoon corona in 2015 niet viel te voorzien, wordt voldaan aan de voorwaarden in de polis om voor vergoeding van de schade in aanmerking te komen, aldus het gerechtshof.

De eigenaar van de Hema-vestiging in Weert was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal