Europees doelpuntenrecord voor Kay Smits: nooit scoorde iemand vaker in groepsfase

Print
Europees doelpuntenrecord voor Kay Smits: nooit scoorde iemand vaker in groepsfase

Kay Smits: doelpuntenregen.   Afbeelding: Orange Pictures

Kay Smits heeft op het EK handbal in Hongarije en Slowakije een record gevestigd. De Geleense topschutter van het Nederlands team scoorde in de eerste drie groepswedstrijden 32 keer en dat heeft geen enkele speler eerder gepresteerd op een Europese eindronde. Smits verbeterde het record van Oleg Velikii uit Oekraïne, die op het EK van 2000 tot 30 doelpunten kwam in de eerste drie groepswedstrijden.

Smits scoorde 11 keer tegen Hongarije, 13 keer tegen IJsland en 8 keer tegen Portugal. Met de zeges op het gastland (31-28) en Portugal (32-31) plaatste Oranje zich voor het eerst voor de hoofdronde. Smits voert de topscorerslijst aan met 10 treffers meer dan de Oostenrijker Sebastian Frimmel.

De Limburger was dinsdag na de overwinning op Portugal euforisch. „Te beseffen dat we nu bij de beste twaalf landen van Europa horen, is fantastisch”, zei hij bij Ziggo Sport. „Dat we deze mijlpaal hebben bereikt is echt meer dan verdiend, we hebben er als team zo hard voor gewerkt. We hebben Europa laten zien wat wij kunnen en grote handballanden als Duitsland en Denemarken spreken vol lof over ons. We mogen hiervan genieten, maar het stopt nog niet. We spelen nog minstens vier wedstrijden op het EK.”

Lees ook: Smits en Steins zorgen op EK voor zindering in slotseconde

In de hoofdronde is donderdag olympisch kampioen Frankrijk de eerste tegenstander. Daarna volgen wedstrijden tegen Montenegro, Denemarken en Kroatië. De eerste twee in de groep plaatsen zich voor de halve finales.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee