Wisselvallige dagen met ‘winters karakter’, 10 cm sneeuw verwacht in de Ardennen

Print
Wisselvallige dagen met ‘winters karakter’, 10 cm sneeuw verwacht in de Ardennen

Afbeelding: ANP

Het weer is donderdag zeer wisselvallig met zon, (hagel)buien en kans op natte sneeuw. In het weekend blijft het overwegend bewolkt, maar wel zo goed als droog. Bij de zuiderburen kan in de Ardennen zomaar tien centimeter sneeuw vallen.

Langs de noordkust kan het hard gaan waaien. De temperatuur ligt ’s morgens tussen 2 en 5 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur tussen 1 en -3 graden, meldt Weeronline. Donderdagmorgen gaat het regenen en kan er ook hagel en natte sneeuw vallen met volgens het KNMI een ‘winters karakter’, vooral in het noorden en oosten van het land. Tussen de buien door schijnt met name in het zuidwesten regelmatig de zon.

Gladheid

In de avond nemen de buien geleidelijk af en klaart het op. Vannacht is vooral in het noorden en oosten nog kans op een winterse bui. „Landinwaarts daalt de temperatuur naar het vriespunt met lokaal een graadje vorst. Er is kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Door wind van zee blijft het kwik in de kustgebieden iets boven het vriespunt”, meldt het weerstation.

Mogelijk valt er in Vlaanderen smeltende sneeuw en hagel. In de Ardennen gaat het om serieuze sneeuwbuien, meldt het Belgische KMI. Volgens Noodweer Benelux kan er in de Ardennen van nu tot en met zaterdag lokaal tot tien centimeter sneeuw vallen.

Lees ook: Waarom naar Oostenrijk? Met 40 centimeter sneeuw waan je je in de Ardennen in Tirol

Landinwaarts kan het vrijdag op de Nederlandse wegen lokaal glad zijn. In het zuiden en oosten schijnt regionaal de zon, maar in de rest van het land overheerst de bewolking. „Ook trekken vanuit het noordwesten enkele buien over het land en uit deze buien valt overal ‘gewoon’ regen.”

In de nacht naar zaterdag trekt de regen naar Duitsland weg. Het blijft bewolkt en daardoor komt het niet tot vorst. De minima komen aan het begin van het weekend uit tussen 3 en 5 graden. Zaterdag blijft het bewolkt. De middagtemperatuur komt uit op 7 of 8 graden en daarmee is het wel aan de zachte kant. Maxima van 5 of 6 graden zijn gebruikelijk eind januari. Zondag blijft het droog, gevolgd door zacht winterweer.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting voor Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee