Van de Zandschulp naar derde ronde in Melbourne na opgave Gasquet

Print
Van de Zandschulp naar derde ronde in Melbourne na opgave Gasquet

Botic van de Zandschulp.  Afbeelding: AFP

Botic van de Zandschulp heeft zich verzekerd van een plek in de derde ronde van de Australian Open. De nummer 57 van de wereld zag de Fransman Richard Gasquet in de derde set opgeven. Van de Zandschulp stond met 4-6 6-0 4-0 voor.

De 26-jarige Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse man in de derde ronde van de Australian Open sinds 2011. Elf jaar geleden wist Robin Haase door te dringen tot de laatste 32.

Van de Zandschulp begon op baan 7 van Melbourne Park moeizaam aan het duel met de ervaren Fransman. Hij leverde in de derde game zijn service in en leek moeite te hebben om in zijn spel te komen. Gasquet had aan één break voldoende voor setwinst.

Gasquet - die in aanloop naar het toernooi positief testte op corona - ging echter steeds moeizamer bewegen, terwijl Van de Zandschulp steeds beter ging spelen. De Nederlander begon beter te serveren en sloeg in tweeënhalve set zestien aces. Met zijn harde groundstrokes stuurde hij zijn tegenstander van hoek naar hoek en de Fransman had steeds meer moeite dat te belopen.

Sparen

Gasquet, de voormalig nummer 7 van de wereld die op 35-jarige leeftijd intussen is afgezakt naar plek 81, liet in de tweede set met regelmaat punten lopen en besloot al snel zijn krachten te sparen voor de derde set. Daarin keek hij echter al snel tegen een achterstand aan en na tien games op rij verloren te hebben, kwam hij vrij onverwacht naar het net om Van de Zandschulp de hand te schudden. Gasquet had op dat moment nog geen behandeling ondergaan.

In de derde ronde neemt Van de Zandschulp het op tegen Daniil Medvedev, die donderdag Nick Kyrgios in vier sets (7-6 (1) 6-4 4-6 6-2) versloeg. Vorig jaar verloor de Nederlander op de US Open in de kwartfinales van de Rus, die het grandslamtoernooi vervolgens ook op zijn naam schreef.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee