Taghi en advocatenneef deelden ‘zeer doortrapt’ informatie

Print
Taghi en advocatenneef deelden ‘zeer doortrapt’ informatie

Afbeelding: ANP / ANP

Het onderzoek naar Youssef T., advocaat en neef van Ridouan Taghi, heeft „een ontluisterend beeld van de doordachte en zeer doortrapte manier van het delen van heimelijke informatie blootgelegd”.

Dat zei het Openbaar Ministerie donderdag tijdens de eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen T. (38) bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM verdenkt T. ervan dat hij als boodschapper heeft gefungeerd tussen Taghi, die vastzit in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught, en zijn criminele handlangers buiten de gevangenismuren.

T. werd op 8 oktober aangehouden, toen hij Taghi in de EBI bezocht. In februari vorig jaar kwam er een onderzoek naar hem op gang, toen duidelijk was geworden dat Taghi met de buitenwereld kon communiceren. Taghi zit sinds december 2019 in voorarrest in de EBI, nadat hij in Dubai was gearresteerd als hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. Zijn neef Youssef bezocht hem vorig jaar met grote regelmaat, in zijn hoedanigheid als advocaat.

‘Verbijsterd’

Vanaf augustus nam justitie de communicatie tussen Taghi en zijn advocatenneef tijdens de bezoeken op. Zij bleken volgens het OM op geraffineerde manier te communiceren over gewelddadige ontsnappingsplannen, over grootschalige drugshandel en over het witwassen van daarmee verdiend fortuin. T. wist op alle fronten van de hoed en de rand, aldus het OM, en dacht actief mee. „Wij zijn verbijsterd dat er op zo’n brutale manier door een advocaat misbruik is gemaakt van zijn positie als advocaat”, aldus de officier van justitie.

De communicatie verliep via onder meer notitieblokjes waarin boodschappen aan elkaar werden getoond en daarna zorgvuldig doorgekrast, terwijl de mannen onderwijl over andere zaken hardop spraken. Ook zou T. zijn iPad hebben ingezet.

‘Schaamte’

T. is donderdag niet op de zitting verschenen, maar in zijn cel gebleven. „Schaamte” is volgens zijn advocaten de voornaamste reden waarom hij niet naar de rechtbank wilde komen. Ook de grote media-aandacht voor zijn zaak speelt mee in die beslissing, aldus de advocaten.

Na zijn arrestatie heeft T. slechts mondjesmaat willen verklaren. Hij beroept zich op zijn verschoningsrecht, dat hij als advocaat heeft. Justitie dringt erop aan dat T. wel gaat praten, omdat er nog steeds sprake is van een zeer ernstige dreiging. De communicatielijn is wel gestopt, maar dat geldt „niet automatisch” voor de plannen voor een uitbraak of ontsnapping, meent het OM.

Voorarrest

Taghi heeft aangegeven dat hij niet wil verklaren in de strafzaak tegen zijn neef. Hij is ook verdachte in dit onderzoek, maar het OM gaat er niet vanuit dat het tot een vervolging gaat komen.

Lees ook: Familieleden kroongetuige Nabil B. spreken ‘noodkreet’ uit in media

T. blijft de komende maanden in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald, aan het slot van de eerste inleidende openbare zitting in de strafzaak tegen hem. De advocaten van T. hadden om al dan niet voorwaardelijke vrijlating gevraagd, onder meer omdat kort na zijn aanhouding zijn jongste kind is geboren. Het OM had zich tegen vrijlating verzet.

De rechtbank besliste dat er momenteel nog voldoende ernstige bezwaren tegen T. zijn om hem voorlopig vast te houden. Er zitten berichten in het dossier waaruit zijn bemoeienis blijkt, constateerde de rechter, en dat hij weet waarover wordt gesproken. Het onderzoek is nog in volle gang.

Alle onderzoekswensen van T.’s raadslieden zijn door de rechtbank afgewezen. De advocaten willen in kaart brengen of er nog andere „doorgeefluiken” zijn geweest dan T. De rechtbank vindt dat een tot dusver „onvoldoende onderbouwd scenario”. T. zelf heeft er niets over verklaard. Volgens het OM maakt het voor de verdenking tegen T. niet uit of er andere lijnen zijn geweest tussen Ridouan Taghi en zijn entourage buiten de gevangenis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee