Inflatie in Europa loopt op naar 5 procent

Print
Inflatie in Europa loopt op naar 5 procent

Afbeelding: Peter Schols

Luxemburg -

De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 5 procent op jaarbasis. Dat is de hoogste inflatie sinds de invoering van de euro.

Vooral de prijzen voor energie zoals gas en elektriciteit stegen hard. Verder moest ook meer betaald worden voor diensten, industriële goederen, voeding en alcohol en tabak, meldt Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een definitieve raming.

Een maand eerder lag de geldontwaarding op jaarbasis nog op 4,9 procent. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan maanden van sterke toenames van de inflatie. Het percentage over december is wel een recordstand. Sinds de invoering van de euro was de inflatie nog niet eerder zo hoog.

Hoogste

Estland heeft met 12 procent de hoogste inflatie van de eurozone, Portugal en Malta met 2,8 en 2,6 procent de laagste. In Nederland kwam de geldontwaarding volgens de Europees geharmoniseerde methode 6,4 procent hoger uit dan een jaar eerder.

De Europese Centrale Bank verwacht dat de inflatie, die nu hoog is, op de middellange termijn terugvalt tot onder de doelstelling van 2 procent. In tegenstelling tot de Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve gaan de beleidsmakers van de ECB ervan uit dat de rente in het eurogebied dit jaar nog niet hoeft te worden verhoogd om de inflatie te beteugelen. In het Verenigd Koninkrijk werd de rente al wel opgeschroefd en wordt in februari een nieuwe renteverhoging voorzien. De Fed heeft aangegeven de rente dit jaar een aantal keren te zullen verhogen.

Lees ook: Van winkel naar winkel om koopjes te halen: zo knoop je in deze dure tijden de eindjes aan elkaar

Zwakker

ECB-president Christine Lagarde zei donderdag tegen radiozender France Inter dat de centrale bank alle reden heeft om niet zo krachtig te reageren als de Federal Reserve op de stijgende consumentenprijzen. „We bevinden ons in heel verschillende situaties. De inflatie is duidelijk zwakker in de eurozone, terwijl het economisch herstel van de regio ook nog niet zo ver gevorderd is als in de Verenigde Staten”, aldus Lagarde. De Amerikaanse inflatie liep in december op tot 7 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna veertig jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee