Campagne Actie Kerkbalans belangrijkste bron van inkomsten voor parochies; onderzoek: kerkgangers missen het fysieke samenkomen

Campagne Actie Kerkbalans belangrijkste bron van inkomsten voor parochies; onderzoek: kerkgangers missen het fysieke samenkomen

Geef vandaag voor de kerk van morgen.  Afbeelding: Bisdom Roermond

Roermond / Weert -

De jaarlijkse campagne voor Actie Kerkbalans is inmiddels van start. Zo’n 2000 kerken doen mee aan de actie, die loopt tot zaterdag 29 januari.

In het hele land benaderen diverse christelijke kerkgenootschappen, waaronder de rooms-katholieke parochies, gelovigen om hun jaarlijkse bijdrage voor hun lokale kerk te betalen. Voor parochies is dit hun belangrijkste bron van inkomsten.

Lees ook: Bisdom wil dat kerken op zoek gaan naar alternatieve inkomsten : ‘Moet ik dan een loterij beginnen?’

Bij doopsels, eerste communies of huwelijken staat de kerk open, maar ook bij uitvaarten. Ook zijn vertegenwoordigers van de parochiefederaties aanwezig om catechese te geven, om mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem te steken en bij activiteiten als onderdeel van de gemeenschap. Zij krijgen geen subsidie van de overheid voor hun reguliere exploitatie. Om te kunnen bestaan, hebben parochies daarom financiële bijdragen en giften van gelovigen en sympathisanten nodig.

Gemis

Na bijna twee jaar corona missen kerkgangers het fysieke samenkomen in de kerk het meeste. Dat blijkt uit een onderzoek van Actie Kerkbalans dat vrijdag is gepresenteerd. Bijna de helft van de ondervraagde gelovigen noemt het fysiek aanwezig zijn bij vieringen als grootste gemis, zo is te lezen op de website van Bisdom Roermond. Dit is een opvallend verschil met vorig jaar, toen het samen zingen het meest werd gemist.

Meer informatie staat op de website van Bisdom Roermond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee