VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

Print
VVD sluit inzet van 2G nog niet uit

Afbeelding: ANP / ANP

De VVD sluit nog niet uit dat het een 2G-beleid, waarbij mensen alleen toegang tot bepaalde locaties krijgen als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn, in de toekomst zal steunen.

Kamerlid Judith Tielen zei donderdag in de Tweede Kamer dat het in de toekomst een mogelijkheid kan zijn om de samenleving meer open te houden. Voor de VVD is het belangrijk dat er niet elke keer stappen vooruit, en vervolgens weer achteruit worden gezet. „Dan kan 2G een mogelijkheid” zijn, aldus Tielen.

PVV-Kamerlid Fleur Agema wilde van Tielen weten hoe zij kijkt naar het onderzoek van de TU Delft dat afgelopen week verscheen. De onderzoekers concludeerden dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen.

Druk op zorg

Maar volgens Tielen zou een 2G-beleid wel van invloed kunnen zijn op de hoogte van de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen een veel kleinere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Net als coalitiepartner D66, wil de VVD 2G vooral als optie houden om meer sectoren straks weer te openen. Het kan niet zo zijn dat Nederland om de haverklap op slot moet. „Ik geloof dat ik niet met hele warme woorden een compliment gaf aan de lockdown”, zei Tielen hierover op vragen van andere partijen.

Lees ook: Ondanks Limburgs pleidooi lijkt invoering 2G verder weg dan ooit

Toen de strenge lockdown in december werd aangekondigd, en ook nog eens bleek dat deze van kracht zou zijn tijdens kerst en nieuwjaar, kreeg Tielen dan ook een „brok in de keel”, zegt ze. Ze denkt wel dat de keuze toen noodzakelijk was wegens alle onduidelijkheden rond omikron. Nederland zat in december bovendien met een „behoorlijk late boostercampagne die nog steeds niet is waar we willen dat-ie is”.

‘1,5 meter misschien te snel losgelaten’

De 1,5 meter afstand lijkt te vroeg van tafel te zijn geveegd als coronamaatregel, zegt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. „Ik durf misschien wel te zeggen dat we daar te snel mee waren”, aldus de politica. De maatregel, lange tijd een van de basisregels van het coronabeleid, werd in september losgelaten. Maar sinds november moeten mensen op zoveel mogelijk plekken weer 1,5 meter afstand houden.

Voor de lange termijn roept Paulusma het kabinet dan ook op „met een zorgvuldiger blik te kijken wat we wel of niet zouden moeten doen”. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt de 1,5 meter afstand is afgeschaft omdat het in september niet meer proportioneel leek. Zij vraagt zich af of 2G-beleid, waarbij alleen toegang wordt gegeven aan gevaccineerde mensen of zij die recent genezen zijn van corona, nog wel proportioneel is. De 2G-pas blijkt nauwelijks te werken bij het terugdringen van besmettingen, nu de omikronvariant dominant is.

Maar volgens D66 is het ook niet slim om het middel direct af te wijzen. De partij zegt voorbereid te willen zijn op bijvoorbeeld een nieuwe variant. Daarnaast zijn er nog veel „andere middelen in de gereedschapskist”, benadrukt Paulusma. Het Kamerlid stond lijnrecht tegenover veel andere partijen, die veel kritischer zijn op 2G. Volgens Kuiken „zijn we steeds argumenten aan het verzinnen” voor 2G-beleid. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld wijst erop dat veelvuldig testen beter blijkt te werken.

Horeca en cultuur

Kan premier Mark Rutte vrijdag de horeca en de cultuur heropening per 29 januari in het vooruitzicht stellen, zolang de cijfers niet drastisch verslechteren? Die vraag stelde het CDA donderdag tijdens het coronadebat.

Dat de horeca en de cultuursector nog niet open kunnen noemt CDA-Kamerlid Joba van der Berg „erg wrang. Het is niet uit te leggen dat bouwmarkten wel open kunnen, maar musea niet.”

Een tijdig signaal voor de horeca en de cultuur is ook nodig „in verband met de voorbereiding van het plannen van roosters, inkoop, et cetera”, zei Van der Berg.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee