Betalen met contant geld raakt uit de gratie door corona

Print
Betalen met contant geld raakt uit de gratie door corona

Afbeelding: Getty Images

Steeds meer Nederlanders betalen liever contactloos. Daarmee is het insteken van de pinpas verdrongen als populairste betaalmethode. Voor 41% is corona de reden dat zij ook minder vaak met contant geld betalen.

Dat meldt ING op basis van zijn Digitale Monitor, waarvoor 1500 Nederlanders regelmatig worden ondervraagd over hun betaalgedrag. Contactloos betalen heeft nu bij 43% van de ondervraagden onder alle leeftijdsgroepen de voorkeur.

Jongeren gebruiken bij het contactloos betalen relatief vaak hun mobiele telefoon in plaats van een pinpas. Hoe ouder ondervraagden zijn, hoe minder mensen contactloos betalen als voorkeur aangeven. Toch doet bij mensen van 65 jaar en ouder ook 39% dat. Ook neemt het gebruik toe van zogeheten wearables, zoals een smartwatch of een ring, waarmee bij de kassa kan worden afgerekend.

Geldautomaat

De stijging in de populariteit van contactloos betalen is mede veroorzaakt door de coronapandemie, geeft ING aan. Zo werd de betaallimiet verhoogd voor contactloze betalingen zonder pincode. Ook werd tijdens de pandemie afgeraden om met contanten te betalen. Onder klanten van ING ligt het aantal mensen dat contactloos betaald met 69% nog hoger.

Redenen om niet met contant geld te betalen is volgens 44% van de ondervraagden vooral omdat dan eerst bij de geldautomaat geld opgenomen moet worden of omdat andere betaalmethoden meer gemak geven (36%). Ondanks dat het gebruik van contant geld afneemt, blijft het merendeel van de Nederlanders ervan overtuigd dat contant geld altijd nodig zal blijven (60%).

De meest gebruikte reden voor het gebruiken van contant geld is dat het altijd werkt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee