FIFA wil dat clubs per seizoen maximaal zes spelers mogen huren

Print
FIFA wil dat clubs per seizoen maximaal zes spelers mogen huren

Keeper Romain Matthys is een van de huurspelers van MVV dit seizoen.  Afbeelding: Pro Shots -Sonny Lensen

Wereldvoetbalbond FIFA wil nieuwe regels invoeren voor het huren en verhuren van spelers. Het plan is dat clubs vanaf medio 2024 nog maar zes spelers in een seizoen mogen huren en er zes kunnen verhuren.

Ook moet vanaf komende zomer een maximale huurperiode van een jaar gaan gelden. Zo wil de bond jonge spelers beschermen en tegengaan dat clubs massaal voetballers inkopen. Het bestuur van de FIFA moet de plannen tijdens de volgende vergadering nog officieel goedkeuren.

Nationale bonden krijgen vervolgens nog drie jaar de tijd om de regels in te voeren, aldus de FIFA. Volgend seizoen kunnen clubs dan maximaal acht spelers zowel huren als verhuren en het jaar erna zeven. Met de nieuwe regels wil de bond ook dat competities wat gelijkwaardiger worden. Spelers onder de 21 jaar en die uit de eigen jeugdopleiding worden uitgezonderd van het maximumaantal te verhuren spelers.

Lees ook: Transfertijd! De balans tussen wegwijs maken en pamperen: ‘Als iemand zijn winterbanden gewisseld moet hebben, regelt ‘ie dat maar zelf ’

Met name in Engeland gebeurt het vaak dat clubs veel spelers onder contract hebben en er daar ook een aantal van verhuren. Zo heeft Chelsea de afgelopen tien seizoenen ongeveer dertig spelers bij Vitesse gestald.

Ook voor dit soort samenwerkingsverbanden moeten nieuwe regels gaan gelden. Een club mag als het aan de FIFA-plannen ligt straks nog maar drie voetballers per seizoen van dezelfde club huren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee