Net geen dubbele cijfers voor Ajax in bekerduel tegen Excelsior Maassluis

Print
Net geen dubbele cijfers voor Ajax in bekerduel tegen Excelsior Maassluis

Youri Regeer maakte de 5-0.  Afbeelding: ANP

De jonkies Youri Regeer (18) en Amourricho van Axel Dongen (17) hebben zich direct laten zien bij hun basisdebuut in de hoofdmacht van Ajax. Regeer trof in de achtste finale van de KNVB-beker tegen de amateurs van Excelsior Maassluis direct doel, terwijl Van Axel Dongen een penalty versierde.

Het werd 9-0 voor Ajax, dat aantrad met een mix van reserves, die ritme op moesten doen, enkele basiskrachten, die nog wel wat wedstrijdminuten konden gebruiken, en de twee jeugdige talenten. Het was de jongste Ajax-basis sinds die in de bekerwedstrijd tegen Te Werve, waarin Ryan Gravenberch op 16-jarige leeftijd zijn basisdebuut maakte.

Een bijzondere avond was het ook voor doelman Jay Gorter, die zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax maakte. De Purmerender werd afgelopen zomer voor 1 miljoen euro overgenomen van Go Ahead Eagles. Ajax ziet in hem de toekomstige keeper van Ajax-1, maar vooralsnog moest hij het doen met wedstrijdjes voor Jong Ajax.

Bij de rust stond het al 5-0 door een hattrick van Danilo en doelpunten van Nico Tagliafico en Regeer, de zoon van voormalig Telstar-prof Arend Regeer. De Zandvoorter maakte de negentig minuten vol. In de eerste helft speelde hij als middenvelder en na rust als rechtsback, de positie waarop hij wellicht de grootste kans heeft om door te breken in de hoofdmacht.

Net geen dubbele cijfers voor Ajax in bekerduel tegen Excelsior Maassluis
Danilo was goed voor vier doelpunten.  Foto: Proshots

Met Naci Ünüvar, Kristian Hlynsson en Mohamed Daramy als vervangers van Klaassen, Timber en Antony ging Ajax na rust op zoek naar een ruimere voorsprong. Danilo maakte nog een vierde, waardoor de Braziliaan dit bekertoernooi al zes goals heeft gemaakt. Ook Hlynsson en Daramy troffen nog doel: 8-0.

Die laatste goal viel in de 66e minuut en de hoogste bekerzege ooit van Ajax, de 14-1 zege op WHC in 2009 met zes goals van Luis Suarez, leek haalbaar. Maar in het restant van de wedstrijd, met Steven Berghuis en Ryan Gravenberch als invallers, stokte de scoringsdrift van de Ajacieden enigszins, waardoor uiteindelijk de dubbele cijfers niet werden gehaald. Daramy maakte er nog wel 9-0 van. Nadat Danilo tien minuten voor tijd geblesseerd uitviel, eindigde Ajax de wedstrijd met tien man, omdat Ten Hag op dat moment het maximale aantal wissels al had gedaan.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt Dat Schot Afl 02 - 20 januari 2022. Video: De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee