Kwart van PostNL is nu in handen van Tsjechische miljardair

Print
Kwart van PostNL is nu in handen van Tsjechische miljardair

Daniel Kretínský.  Afbeelding: ANP/HH

Den Haag -

De Tsjechische miljardair Daniel Kretínský heeft zijn belang in PostNL opnieuw uitgebreid. Hij heeft nu een kwart van het bedrijf in handen. Het is niet duidelijk wat de verdere plannen van Kretínský zijn. Via investeringsbedrijf Vesa Equity Investment heeft hij ook een belang van ruim 19 procent in het Britse Royal Mail.

In maart verscheen Kretínský voor het eerst in het register van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) toen hij meer dan 5 procent van de aandelen had gekocht. De afgelopen maanden vergrootte de eigenaar van voetbalclub Sparta Praag dat belang gestaag. In augustus, september en november kwam er steeds 5 procent bij, waardoor hij eind vorig jaar al 20 procent van de aandelen in handen had.

Als Kretínský zijn belang vergroot tot 30 procent, moet hij verplicht een overnamebod doen.

Kretínský is onder meer eigenaar van energiebedrijf EP Infrastructure, dat hij mogelijk in Amsterdam naar de beurs wil brengen. Enkele jaren geleden kwam hij in het nieuws toen hij Metro, het moederbedrijf van groothandel Makro, wilde kopen. Zijn bod kreeg echter niet genoeg steun van aandeelhouders.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee