Horeca in Horst houdt als enige de druk op de ketel en opent de deuren zaterdag

Print
Horeca in Horst houdt als enige de druk op de ketel en opent de deuren zaterdag

Vorige week zaterdag openden veel horecazaken de deuren, onder meer in Heerlen.  Afbeelding: Luc Lodder

Horst -

Uit onvrede over het uitblijven van versoepelingen van de coronamaatregelen opent de horeca in Horst aan de Maas zaterdag zijn deuren. Het is de enige gecoördineerde actie in Limburg.

In overige gemeenten krijgen de acties van vorig weekend geen vervolg. Volgens een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland in Limburg vond het protest vorige week op veel plekken plaats met „stilzwijgende toestemming” van de burgemeesters en wordt die komend weekend niet overal gegeven. „Verder hopen en denken veel ondernemers dat het kabinet tijdens de persconferentie dinsdag met goed nieuws komt.”

Groen licht

Voorzitter Marc Hesselmans van de horeca in Venlo geeft eveneens aan dat de druk op de regering groot wordt om de horeca open te gooien. Om die reden verwacht ook hij volgende week groen licht uit Den Haag. John Paulus, aanvoerder van de horecaondernemers in Maastricht geeft te kennen dat geen concrete, gezamenlijke acties op stapel staan. Wel zijn er individuele ondernemers die de kont tegen de krib gooien en zaterdag klanten ontvangen.

Lees ook: ‘Protestdag’ horeca Zuid-Limburg rustig verlopen

Wim Cox, vicevoorzitter van Koninklijke Horeca in Roermond, sluit evenmin uit dat er zaterdag individuele, ludieke acties zijn, maar gecoördineerde acties staan niet op stapel. Hij vindt het jammer dat de ondernemers niet gezamenlijk een vuist maken, omdat ze onderling verdeeld zijn over het voeren van hardere acties. Volgens hem kan de horeca een voorbeeld nemen aan de boeren. „Die stappen op de tractor, leggen half Nederland plat en weten meestal zaken voor mekaar te krijgen.”

‘Pure onmacht’

In Horst aan de Maas is de actiebereidheid daarentegen wel groot. Daar gaan zaterdag zo’n 30 zaken open van 12.00 tot 16.00 uur, vertelt Wouter Hoeijmakers van boscafé Het Maasdal, woordvoerder van de actiegroep. Tenzij het kabinet voor vrijdagavond 22.00 uur aankondigt dat de horeca vanaf woensdag weer open mag. Zo niet, dan gaat de actie door. ‘Niet uit rebellie, maar uit pure onmacht en vooral uit onbegrip naar dit kabinet. Omdat niemand het ons nog uit kan leggen’, zo leggen de ondernemers uit in hun pamflet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee