Frank van Gool viert zilveren jubileum van OTTO met een omzet van meer dan een miljard
Algemeen directeur Frank van Gool van OTTO, die als nevenactiviteit huisvesting voor internationale werknemers realiseert. — © Mara van den Oetelaar
Topman Frank van Gool van OTTO deed er vijf jaar over om vijftig miljoen om te zetten. In drie jaar realiseert het uitzendbureau nu een groei van vijfhonderd miljoen, waardoor het in 2023 het miljard aantikt.
„Dat had ik niet verwacht toen we 22 jaar geleden startten”, zegt Frank van Gool. In 2025, als het uitzendbureau van internationale werknemers in Venray het zilveren jubileum viert, draait het meer dan een miljard euro omzet per jaar. Door corona is het twintigjarig bestaan in 2020 niet gevierd, maar 2025 staat met rood omcirkeld in de agenda van Van Gool.
Hij rept van een „mijlpaal”. De grens van een miljard euro omzet wordt overigens al in 2023 doorbroken. Vorig jaar boekte OTTO Work Force een omzet van 660 miljoen. Die stijgt dit jaar naar verwachting met 25 procent, wat neerkomt op 165 miljoen euro. En daar komt de overname van het Tilburgs bedrijf Axell Employment, goed voor een omzet van vijftig miljoen, nog eens bij.
Teler
Dat betekent dat OTTO dit jaar een omzet van 875 miljoen euro draait. De horde naar het miljard is dan in 2023 een makkie. Niet slecht voor een man die in het verleden zijn brood verdiende als teler van witlof en wortelen. En daarna als handelaar in groenten en fruit. Hij was zo slim om piekarbeid, zoals het verpakken van zijn waar, uit te besteden aan losse krachten. Ofwel: Polen.
Het stuitte de ondernemer uit het Brabantse Berghem echter tegen de borst dat de mensen vaak slecht, soms zelfs onmenselijk behandeld werden. Met toenmalig kompaan Otto Cornelissen uit Blerick zag hij eind jaren negentig, toen in Nederland een groot tekort aan werknemers was, een gat in de markt. Het duo haalde gastarbeiders uit Polen om ze in Nederland aan de slag te helpen.
Marktleider
„Wij wilden de zaakjes goed voor mekaar hebben. Omdat we vinden dat onze werknemers daar recht op hebben, maar ook omdat we van oordeel zijn dat we alleen op die manier gerenommeerde klanten kunnen werven”, zei Van Gool in 2005 bij de viering van het eerste lustrum. De eerste klant in 2000 was plantenkweker Gipmans in Venlo, die zes Poolse arbeiders via OTTO kreeg.
In de eerste vijf jaar groeide de omzet van OTTO naar vijftig miljoen euro. En vijftien jaar later was die een half miljard. Het bedrijf van Van Gool was uitgegroeid tot marktleider op het gebied van internationale arbeidsbemiddeling. Het Japanse beursfonds Outsourcing Inc wist in 2018 een meerderheidsbelang te verwerven voor 66 miljoen euro.
Met de 1500 werknemers van Axell erbij telt OTTO ruim 26.000 werknemers. Van Gool (1965) beloofde bij de verkoop van zijn aandelen in 2018 vijf jaar te blijven als algemeen directeur. Dat wordt zeker 2025, als zijn kindje 25 wordt en het jubileum (hopelijk) wel groots gevierd kan worden.