Schaarste aan personeel en ruimte zetten stevige rem op ongebreidelde verdozing van Nederland

Print
Schaarste aan personeel en ruimte zetten stevige rem op ongebreidelde verdozing van Nederland

Het megadistributiecentrum van Medtronic in Heerlen heeft een vloeroppervlak van 125.000 vierkante meter (deels twee verdiepingen) en telt 80 laaddocks voor vrachtwagens,   Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Venlo / Heerlen -

De verdozing van Nederland lijkt na het recordjaar 2021 af te vlakken. Hoewel de interesse vanuit de logistieke vastgoedsector onveranderd groot is en het beleggersgeld tegen de plinten klotst, zorgen schaarste aan ruimte en personeel voor een ommekeer.

Zijn de hoogtijdagen van de logistieke vastgoedmarkt voorbij? Vorig jaar kwam er in Nederland een recordaantal van 3,6 miljoen m² bij. Dit jaar, zo verwachten de onderzoekers van Buck Consultants International (BCI), gaat het om 3,3 miljoen m².

Lees ook: Discounter Lidl krijgt onderdak in megamagazijn bij Echt

De komende jaren zet de daling zeer waarschijnlijk door. De beschikbaarheid van grote kavels is drastisch afgenomen. Verder zal de maatschappelijke discussie over de verdozing van het landschap in heftigheid toenemen en besluiten beïnvloeden over nieuwe vestigingen.

Arbeidsmarkt

„Een steeds grotere zorg is de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt René Buck, directeur van BCI in een vooruitblik. „Logistieke bedrijven en vastgoedpartijen zien dit nu als cruciale locatiefactor, naast bereikbaarheid. Met name in de logistieke regio’s Venlo/Venray en Tilburg/Waalwijk is er al sprake van een zeer krap aanbod.”

De arbeidsmarkt staat onder hoogspanning. Het aantal openstaande vacatures is historisch hoog, het aantal kortdurend werklozen extreem laag. Er is vooral een nijpend tekort aan magazijnmedewerkers, chauffeurs, werkvoorbereiders, orderpickers en heftruckchauffeurs.

Logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers zien het oplossen van het arbeidsmarktvraagstuk en het daaraan gerelateerde woonhuisvestingsprobleem van arbeidsmigranten vooral als een uitdaging voor logistieke bedrijven zelf, aldus de onderzoekers van Buck.

Schaarste aan personeel en ruimte zetten stevige rem op ongebreidelde verdozing van Nederland
De megaloods van Medtronic in Heerlen telt sinds medio vorig jaar tachtig laadperrons.   Foto: Bas Quaedvlieg

Runner-up

Venlo/Venray behoort tot dé logistieke hotspots van Nederland. Ook Midden-Limburg manifesteert zich inmiddels krachtig. Zuid-Limburg wordt net als Almere/Lelystad aangeduid als een sterke ‘runner-up’.

Wat betreft XXL-distributiecentra (vloeroppervlak van meer dan 40.000 m²) lijkt een trendbreuk aanstaande. Sinds 2013 (eerste twee megamagazijnen) namen ze in aantal snel toe. Vorig jaar werd een record genoteerd van 25 nieuwe megacentra, wat het totaal in Nederland op 196 brengt. Daarvan zeventien in Venlo/Venray met een vloeroppervlak van in totaal 1,35 miljoen m² en zeven in Midden-Limburg met een totale omvang van 545.000 m².

Dit jaar komen er in het hele land 19 bij, waaronder twee in Midden-Limburg en eentje in Noord-Limburg. Volgens BCI zijn ze goed voor circa zes arbeidsplaatsen per 1000 m².

Duurzaam

Kavelschaarste, arbeidsmarktkrapte en gestegen bouwkosten zorgen dit jaar voor minder vraag naar warehouses en megadistributiecentra. „Duurzaamheid van het gebouw speelt bij potentiële huurders gelukkig wel een veel grotere rol dan twee jaar geleden. Logistieke vastgoedpartijen willen tevens zonnepanelen op het dak, maar dat lukt vaak niet, omdat het elektriciteitsnet vol is.”

Een rondgang langs de grootste en meest bekende vastgoedpartijen, leert BCI dat een goed georganiseerde ruimtelijke inpassing zeer wenselijk is. „Meer aandacht voor architectonische vormgeving en landschappelijke inpassing is dringend gewenst is, zo wordt gezegd.” Ook de aandacht voor een vestiging op een bestaand bedrijventerrein neemt toe. Al prefereert een meerderheid nog steeds een ontwikkeling op onontgonnen terrein.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee