Groen licht gloort voor heropening horeca

Print
Groen licht gloort voor heropening horeca

Afbeelding: ANP

De horeca lijkt te kunnen rekenen op goed nieuws tijdens de persconferentie van het kabinet komende week. De seinen voor heropening staan op groen, maar de vraag is nog wel tot hoe laat de deuren open mogen.

Dat is volgens ingewijden een vraagstuk waarover de ministers zich begin volgende week nog zullen buigen. Premier Rutte liet de afgelopen dagen al doorschemeren voorzichtig optimistisch te zijn over een verdere stap uit de lockdown, met versoepelingen voor cultuur, horeca, evenementen en publiek bij sportwedstrijden.

Lees ook: GGD dringt aan op versoepelen regels: ‘Anders zit volgende week helft van de scholieren in quarantaine’

Achter de schermen valt over de horeca te horen dat het niet zozeer meer de vraag is óf de horeca open mag, maar tot hoe laat en onder welke voorwaarden dat kan. Op tafel liggen nog meerdere varianten. Zo ging er deze week een optie waarin cafés en restaurants slechts tot 3 uur ’s middags de deuren mogen openen. Maar een andere mogelijkheid is opening tot 8 uur ’s avonds. De vraag is daarnaast of de opening gepaard gaat met verplicht zitten, of dat hangen aan de bar ook een optie zal zijn.

Lees ook: Virologen pleiten voor meer versoepelingen: ‘Het hek is van de dam’

Persconferentie

Na het weekend zullen de betrokken ministers in verschillende overleggen een knoop doorhakken over de voorwaarden van heropening, dinsdagavond is de volgende persconferentie. Vanuit het ministerie van Economische Zaken gaat de voorkeur uit naar ’logische’ openingstijden, ook in lijn met de eerdere tijdstippen waarop de horeca richting het einde van het jaar dicht moest. De nieuwe variant met sluiting om 3 uur ’s middags wekte daar dan ook vervreemding.

Lees ook: Horeca in Horst houdt als enige de druk op de ketel en opent de deuren zaterdag

Er wordt bij de besluitvorming ook gekeken naar de werking van het steunpakket: een beperkte opening zou ertoe kunnen leiden dat horecatenten te weinig verdienen om goed rond van te komen, maar te veel om nog in aanmerking te komen voor de steunpakketten.

Belgische horeca nog een uur langer open, tot middernacht

Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers volgens ingewijden besloten.

België krijgt vanaf volgende week vrijdag een ‘coronabarometer’, hebben de ministers afgesproken. Die legt vast welke coronamaatregelen horen bij iedere stand van de coronapandemie. Dat moet de regels voorspelbaarder maken en minder ruimte bieden voor verwijten van willekeur.

De barometer begint volgende week in het rood, omdat de omicronvariant van het virus nog duchtig om zich heen grijpt. Dat is de stand met de strengste maatregelen, maar die zijn toch soepeler dan de huidige. Zo worden er mogelijk ook weer wat toeschouwers toegelaten bij sportwedstrijden en optredens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee