Video: Negen Nederlanders aangehouden bij hevige coronarellen Brussel

Print

Zeker één Nederlander vast na hevige coronarellen Brussel. Video: Twitter

Bij de coronarellen in Brussel zijn negen Nederlanders aangehouden. Dat heeft de lokale politie laten weten aan De Telegraaf. In totaal zijn meer dan 230 mensen opgepakt.

Acht Nederlanders zijn aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en zijn inmiddels weer op vrije voeten. Justitie laat aan weten dat een meerderjarige Nederlander nog vast zit en voor de rechter zal moeten verschijnen vanwege geweld tegen de politie.

Op sociale media circuleren beelden van radicale Defend-groepen uit Nederland die van zich laten horen vanuit een arrestantencomplex van de Belgische politie.

De internationale coronabetoging met zeker 50.000 deelnemers begon zondag rustig, maar tijdens de toespraken later in de middag sloeg ter hoogte van de Europese wijk de vlam in de pan. Volgens de politie zocht een groep relschoppers bewust de confrontatie met de massaal opgetrommelde agenten. De politie sloeg terug met het waterkanon en traangas.

Spoor van vernieling

De raddraaiers hebben een spoor van vernieling achtergelaten. Onder andere het kantoor van de diplomatieke dienst van de EU moest het ontgelden. De aanval op dit pand zorgt voor een golf van internationale verontwaardiging. Of het kantoor bewust is uitgekozen of ‘toevallig’ op de route lag is niet duidelijk.

Lees ook: Zeventig arrestaties bij coronaprotest in Brussel, meerdere agenten gewond

Om het reltuig uiteen te drijven heeft de politie het waterkanon en traangas ingezet. Urenlang was er nog sprake van een kat-en-muisspel. Volgens minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) gaat om relschoppers met zeer uiteenlopende achtergronden: van extreemlinks tot extreemrechts. In totaal zijn vijftien mensen gewond geraakt, onder wie drie agenten.

‘Hallucinant’

De minister benadrukt maandag ook dat iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan geweld op gepaste wijze aangepakt moet worden. „We kunnen dit niet tolereren. Dit is onze hoofdstad en we kunnen niet tolereren dat er zo veel vernielingen worden aangericht aan openbare en private infrastructuur. Justitie gaat de vervolgingen voortzetten”, zegt ze. Verlinden noemt het geweld „volstrekt onaanvaardbaar en de beelden hallucinant.”

Het was niet de eerste keer dat een coronabetoging in Brussel uit de hand liep. Is er dan niets dat gedaan kan worden om problemen te voorkomen? „Er wordt al veel gedaan”, zegt Verlinden. „Alles wordt zo goed mogelijk voorbereid. Er zijn telkens meerdere overlegmomenten: met de federale politie, met de lokale politie, met de organisator… Er wordt ook opgetreden ter plaatse, maar als er zo veel mensen samenkomen en er mengen zich enkele heethoofden onder, is het zeer moeilijk om te vermijden dat het uit de hand gaat lopen. Wat niet wil zeggen dat we dit moeten tolereren.”

Bestaat de kans dan niet dat veel van de relschoppers snel weer vrijgelaten zullen worden? „Dat zou kunnen”, aldus de CD&V-minister. „Maar dat wil niet zeggen dat er straffeloosheid is. Het onderzoek wordt voortgezet en ik heb er alle vertrouwen in dat justitie zo snel mogelijk én op gepaste wijze zal optreden. Dit was volstrekt onaanvaardbaar.”

Schokkende beelden

Op schokkende beelden is te zien hoe politiemensen worden bekogeld met dranghekken, kasseien en prullenbakken. De Belgische premier Alexander De Croo heeft de rellen veroordeeld: „De vrijheid van meningsuiting is een van de fundamenten van onze samenleving. Iedereen is vrij om zijn mening te geven. Maar onze samenleving zal blind geweld nooit aanvaarden, zeker niet tegen onze ordediensten.”

Volgens politievakbond NSPV heeft de betoging nog maar eens duidelijk gemaakt dat er te weinig respect is voor de agenten. „We zijn de pispaal van de maatschappij”, zo luidt het. Minister Verlinden erkent het probleem en zegt „dat eraan gewerkt wordt.” „We bouwen aan dat wederzijdse respect”, zegt ze. „Maar dat is een werk van lange adem. Helaas is er niet één magische oplossing om dat respect overal te herstellen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee