NTR-serie ‘Het verhaal van Nederland’ trapt af met aflevering over de vroege geschiedenis van Zuid-Limburg

Print
NTR-serie ‘Het verhaal van Nederland’ trapt af met aflevering over de vroege geschiedenis van Zuid-Limburg

Jagersvrouw Ava uit aflevering 1 van Het verhaal van Nederland.  Afbeelding: NTR

Valkenburg -

NTR-televisieprogramma ‘Het verhaal van Nederland’ besteedt woensdag 2 februari in de eerste aflevering aandacht aan de vroege geschiedenis van Zuid-Limburg.

De tiendelige serie neemt kijkers naar eigen zeggen „mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis”. In de uitzending over Limburg ligt de nadruk op de periode van 300.000 tot 50 voor Christus. Het programma wordt gepresenteerd door acteur Daan Schuurmans.

Lees ook: Een eerste hernieuwde blik in de 6000 jaar oude vuursteenmijnen van Rijckholt

„Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. We volgen Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten in het Zuid-Limburgse heuvellandschap”, licht de woordvoerder een tipje van de sluier op.

Lees ook: Zeldzame ‘oorsteentjes’ tonen aan dat ook de slijmkopvis en de zeepaling in de prehistorie door Limburg zwommen

Schuurmans neemt onder meer een kijkje in een prehistorische vuursteenmijn in Valkenburg. „In de Steentijd de belangrijkste grondstof. Je kunt er vuur mee maken, maar ook de punt van een speer of het blad van een bijl. Die werden niet alleen gebruikt om dieren te doden, maar ook mensen, want door de bevolkingstoename nam geweld ook toe.”

Het verhaal wordt verteld door onder meer archeologen en historici.

Aflevering één, Jagers en Boeren genaamd, wordt woensdag 2 februari om 20.35 uur uitgezonden op NPO1.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee