ING verwacht meer failliete winkeliers

Print
ING verwacht meer failliete winkeliers

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Amsterdam -

Winkeliers met hoge schulden dreigen failliet te gaan zodra er een eind komt aan het belastinguitstel, verwachten deskundigen van ING.

ING denkt dat het aantal faillissementen in de Nederlandse winkelstraat dit jaar en de komende jaren zal stijgen, maar geeft geen specifieke cijfers. De afgelopen periode is het aantal bankroeten juist laag geweest door de coronasteun van de overheid. „Winkeliers konden de vorige lockdown overleven door steunpakketten van de overheid, belastinguitstel en regelingen met verhuurders en banken”, aldus de bank. Volgens ING teren de meeste ondernemers nu naar eigen zeggen vooral op belastinguitstel.

Parfums

Van de bedrijven met toegekend uitstel van belastingbetaling hebben winkels die parfums en cosmetica verkopen met 233.000 euro gemiddeld de hoogste belastingschuld. Ook bij schoenen- en elektronicawinkels is de schuld in verhouding hoog. Bij drogisterijen en winkels die voedingsmiddelen verkopen is de belastingschuld juist laag.

Terugbetalen

Bijzonder uitstel van betaling loopt volgens de bank af op 1 februari en vanaf oktober moeten schulden worden terugbetaald in maximaal vijf jaar tijd. Vooral winkels in de centra van grote steden zijn zwaar getroffen door de coronapandemie doordat internationale toeristen wegbleven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee