Vijfjarige deal Samco met Swiss voor onderhoud vliegtuigen, ondanks ongewisse toekomst MAA

In de hangaars van Samco zijn dagelijks doorgaans vijf vliegtuigen gestationeerd voor groot onderhoud. © Vista/Samco

Beek -

Vliegtuigonderhoudsbedrijf Samco in Beek heeft het contract met Swiss International Airlines met vijf jaar verlengd. De overeenkomst heeft betrekking op groot onderhoud voor meerdere toestellen.

Frans Dreissen

Samco-directeur Constant van Schaik waardeert het vertrouwen van Swiss, ondanks de onzekere toekomst voor Maastricht Aachen Airport (MAA). „Samco onderhoudt sinds 2018 de Zwitserse A220-vloot van Swiss. Het bewijst dat onze onderhoudsdiensten en moderne faciliteiten op de luchthaven de verwachtingen overtreffen van onze klant.”

Lees ook: Beroep op Statenleden tijdens werkbezoek aan luchthaven: ‘Onze toekomst ligt in jullie handen’

Helemaal tevreden is Van Schaik niet. „Ik moet onze klanten telkens uitleggen welke discussie hier speelt. De ongewisheid over de toekomst was voor Swiss reden om ons niet het volledige onderhoudscontract te geven. De helft heeft Swiss voor de zekerheid gegund aan een concurrerende partij.”

Derde hangaar

Van Schaik beweert dat zijn bedrijf schade lijdt. „Bij gebrek aan regie en als gevolg van een onbetrouwbare provinciale overheid. Op basis van herhaalde toezeggingen en garanties van zowel het provinciaal bestuur als Provinciale Staten, hebben wij fors geïnvesteerd in uitbreiding en zijn ook de plannen uitgewerkt voor een derde hangaar. Wij wilden komende maand starten met de bouw, maar door de plotse toevoeging vier maanden geleden van een sluitingsvariant van MAA is het traject van vergunningaanvragen vertraagd.”

Samco heeft 280 medewerkers op de loonlijst en verzorgt het onderhoud voor zo’n twintig airlines en leasemaatschappijen. „Op een doorsnee dag staan er zo’n vijf vliegtuigen in de hangaars, waar een aantal weken aan wordt gewerkt”, aldus Van Schaik. „Gemiddeld gaat het per jaar om zo’n veertig tot zestig toestellen.”

Vergunningen

De meest extreme variant in de toekomstverkenning van MAA betekent voor Samco sluiting dan wel verhuizing. „Beide hebben een mega-impact op onze onderneming en het zijn zaken waar medewerkers zich enorme zorgen over maken. Verhuizing is bovendien lastig, omdat alle vergunningen zijn verstrekt door de Nederlandse autoriteiten.”

In afwachting van een formeel besluit door het Limburgs parlement in juni draaien de business en contractuele onderhandelingen met klanten gewoon door. „Ik ben een optimist en houd vertrouwen in een gezonde toekomst voor Samco op MAA.”