Onderzoek: pensioenfondsen beter met klimaat dan verzekeraars

 © Getty Images

Pensioenfondsen presteren over de gehele linie beter wat betreft het tegengaan van klimaatverandering dan verzekeraars.

Redactie

Maar de inspanningen van beide zijn uiteindelijk nog onvoldoende, stelt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) na onderzoek. VBDO-directeur Angélique Laskewitz dringt erop aan dat de grote investeerders zich ambitieuzer gaan opstellen.

VBDO, waarbij zowel grote Nederlandse verzekeraars als pensioenfondsen zijn aangesloten, vergeleek tientallen grote partijen op zaken als beleid en transparantie. Daaruit kwam naar voren dat klimaat al op de agenda staat van menig institutioneel belegger. Pensioenfondsen doen het over de gehele linie het beste. De twee best presterende in het onderzoek zijn niettemin verzekeraars, namelijk Athora Netherlands en NN Group. Ook pensioenfonds ABP, verzekeraar ASR en pensioenfonds bpfBOUW staan in de top 5.

Concreter

Maar er zou volgens de studie nog flink wat moeten gebeuren willen institutionele beleggers voldoende bijdragen aan het tot nul terugbrengen van de CO2-uitstoot in 2050. „De doelstellingen moeten concreter en in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs”, stelt Laskewitz in een schriftelijke toelichting.

Nu zou bijvoorbeeld slechts een handvol van de partijen naast klimaatrisico’s ook klimaatbestendigheid, oftewel de weerbaarheid tegen klimaatverandering van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, hebben opgenomen in het eigen beleggingsbeleid. De onderzoekers pleiten er ook voor dat institutionele beleggers hun invloed gebruiken om bedrijven tot vergroening te bewegen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal