Aantal nieuwe coronagevallen stijgt te snel om bij te houden

Print
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt te snel om bij te houden

Afbeelding: ANP / ANP

De coronagolf is niet meer bij te houden. De GGD’en kunnen niet meer mensen testen dan ze nu doen en de computersystemen kunnen de vele meldingen van positieve tests niet verwerken.

Daardoor geeft het weekcijfer van dinsdag een onvolledig beeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt tienduizenden gevallen achter op de werkelijkheid.

In de 101e week van de coronacrisis komt het RIVM voor de 82e keer met een weekoverzicht. Het instituut meldde vorige week dat het in zeven dagen tijd bijna 243.000 meldingen van positieve tests had gekregen, gemiddeld 34.709 per dag. Dat was het hoogste weektotaal sinds het begin van de coronacrisis bijna twee jaar geleden.

Record sneuvelt

Het record sneuvelt dinsdag hoe dan ook. In de afgelopen zes dagen zijn namelijk al bijna 312.000 bevestigde besmettingen geregistreerd, gemiddeld bijna 52.000 per dag. Op zowel zondag als maandag kwamen er zo’n 65.000 nieuwe gevallen bij. Bovendien zijn er zo’n 46.000 positieve tests nog niet geregistreerd. Het weekcijfer kan dus uitkomen op ruim 350.000, maar in werkelijkheid zijn misschien wel 400.000 mensen positief getest, oftewel één op iedere veertig Nederlanders.

Lees ook: Recordaantal omikronbesmettingen ook in Limburg, omslagpunt in ziekenhuizen lijkt bereikt

Het RIVM meldt dinsdag ook het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in de afgelopen week. Die cijfers zijn waarschijnlijk gelijk gebleven of heel licht gedaald. Vorige week waren in zeven dagen tijd 647 mensen in een ziekenhuis opgenomen, van wie 94 op de intensive care. In diezelfde zeven dagen had het RIVM bericht gekregen dat 63 mensen aan de gevolgen van de coronabesmetting waren overleden.

Boostercampagne

Later op de dag meldt het RIVM ook de stand van de boostercampagne. Het tempo van de vaccinaties neemt af. De meest recente cijfers zijn van eind vorige week. Toen hadden ruim 7,8 miljoen volwassenen zo’n oppepprik gekregen. Dat komt neer op zo’n 55 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Lees ook: Waarom zou je je kind laten vaccineren als omikron niet echt ziek maakt?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee