Rutte en Kuipers kondigen versoepelingen aan in persconferentie

Print
Rutte en Kuipers kondigen versoepelingen aan in persconferentie

Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers kondigen dinsdagavond in een persconferentie versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

De culturele sector mag onder voorwaarden weer open, net als restaurants en cafés. Ook mogen evenementen onder strenge voorwaarden weer worden gehouden.

Lees ook: Reserveringen stromen weer binnen bij de Limburgse horeca: ‘Dit keer is het eerder opschalen dan opstarten’

Dinsdag wordt het besluit hierover pas officieel genomen, maar Rutte kondigde vorige week al aan optimistisch te zijn over de ruimte om regels los te laten.

OMT-advies openbaar

Voor het eerst werd ook het advies van het Outbreak Management Team openbaar gemaakt. Daaruit bleek dat het OMT had geadviseerd om zaken slechts toe te laten tot 20.00 uur open te blijven, maar het kabinet lijkt te kiezen voor een sluitingstijd van 22.00 uur. Het OMT adviseert ook om publiek toe te staan bij sportwedstrijden.

Daarnaast zeggen de experts in het adviesteam dat kinderen tot en met 12 jaar niet meer in quarantaine hoeven als zij geen klachten hebben. Zij krijgen wel het advies dagelijks een zelftest te doen als zij in contact zijn geweest met iemand die het virus onder de leden had. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan.

Quarantaine

De regels rond quarantaine staan in de belangstelling, omdat het aantal besmettingen snel oploopt. Als te veel mensen thuis moeten blijven door een besmetting of nauw contact met iemand die is besmet, dreigen sectoren in problemen te komen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vragen om een verruiming van de regels voor werkenden, en waarschuwen dat straks „half Nederland op de bank zit zonder klachten”.

Lees ook: Burgemeesters pleiten voor nog ruimere openingstijden; Penn noemt het „onrechtvaardig” dat ondernemers zo hard zijn getroffen

Het hoge aantal besmettingen leidt ook tot problemen in de teststraat. De GGD’en kunnen niet meer mensen testen dan nu gebeurt, liet de overkoepelende organisatie maandag weten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee