Video: Rutte over versoepelingen: ‘Kabinet zoekt grenzen op wegens spanningen’

Print

Persconferentie coronamaatregelen 25 januari 2022. Video: NOS

Op hoop van zegen versoepelt het kabinet de coronamaatregelen. Nu de besmettingscijfers records breken en het aantal patiënten in de ziekenhuizen weer oploopt, mag het land toch verder van het slot. Dat brengt risico’s met zich mee, erkent coronaminister Ernst Kuipers. Maar de lockdown nog langer in stand houden ‘beschadigt onze gezondheid én de samenleving’.

„We hebben te maken met een torenhoog aantal besmettingen”, aldus Kuipers. „Maar toch gaan we vandaag een belangrijke stap zetten.”

Het kabinet zoekt met de versoepelingen die het dinsdag aankondigt „bewust de grenzen van het mogelijke op”, zegt premier Mark Rutte. Dit doet het kabinet omdat „achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zulke grote problemen en spanningen zitten”, zegt hij.

Lees ook: Het einde van de pandemie is in zicht? Waarom we toch op onze hoede moeten blijven

De kans om na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus in het ziekenhuis te belanden, ligt volgens buitenlandse studies 40 tot 60 procent lager. Patiënten liggen er ook korter. De kans om op de intensive care te belanden, is zo’n 50 procent lager. Het kabinet durft het daarom aan om een aanzienlijk deel van de strenge lockdownmaatregelen los te laten. „Het voelt tegenstrijdig”, zegt premier Rutte, doelend op de recente explosie van het aantal coronabesmettingen, „maar toch zetten we na lang wikken en wegen een stap en verruimen we de sluitingstijd tot 10 uur.” Tegen de horeca en cultuur zegt hij: „Nederland heeft jullie gemist.”

Versoepelingen

Cafés, restaurants, theaters en bioscopen mogen dus weer open tot tien uur ’s avonds. Ook dierentuinen, pretparken en musea - zogeheten doorstroomlocaties - mogen hun deuren weer openen. Op die plekken geldt wel het coronatoegangsbewijs - waarmee mensen kunnen aantonen dat ze getest, hersteld of gevaccineerd zijn, en de verplichte anderhalve meter.

Lees ook: Dit zijn alle coronamaatregelen én versoepelingen op een rij

Ook mogen sportwedstrijden buiten de eigen club weer, en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom, weliswaar met beperkingen. Voor sport, kunst en cultuur en evenementen geldt binnen een maximum van 1250 mensen per ruimte.

De quarantaineverplichting voor kinderen tot 18 jaar wordt versoepeld: zij hoeven niet meer in quarantaine als ze in contact zijn geweest met een besmet persoon. Hetzelfde geldt voor volwassenen die geen klachten hebben.

De mondkapjesplicht die eerder gold blijft in stand. Mensen vanaf 13 jaar moeten in het openbaar vervoer een mondkapje op, net als in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Gaan mensen daar zitten op een vaste plek, dan mogen ze het kapje afdoen.

Maart

Het OMT adviseerde het kabinet voorzichtig te versoepelen - tot uiterlijk acht uur ’s avonds. Het kabinet gaat een stap verder. Het kabinet zegt zich bewust te zijn van het risico; het is een afweging tussen extra ziekte en sterfte en economische, maatschappelijke en psychische schade door de lockdownmaatregelen.

Op dinsdag 8 maart hakt het kabinet een knoop door over eventuele verdere versoepelingen. Een insider wijst erop dat het kabinet van plan is om Kuipers de persconferenties op termijn alleen te laten doen, en de aanwezigheid van Rutte uit te faseren. De persconferentie van dinsdag vormt daartoe de eerste stap.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee