Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen, ic-bezetting daalt

Print
Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen, ic-bezetting daalt

Afbeelding: ANP / ANP

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij licht toegenomen.

Op de intensive cares blijft de bezetting met Covidpatiënten dalen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal liggen in de ziekenhuizen nog 1163 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 meer dan maandag. Het zijn er echter nog altijd fors minder dan een maand geleden toen er rond de 2000 mensen met het coronavirus onder de leden lagen.

Op de ic’s liggen nog 252 coronapatiënten, 10 minder dan een dag eerder. Dat is het laagste aantal sinds begin november. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 32 tot 911.

Afgelopen etmaal werden er 7 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Op de verpleegafdelingen werden 151 nieuwe patiënten binnengebracht, het hoogste aantal in weken.

Het LCPS voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen deze maand weer zou toenemen. Dat hangt samen met de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Hoewel deze variant minder ziekmakend is, kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen.

Daarbij komen er ook meer mensen in het ziekenhuis terecht die om een andere reden dan Covid worden opgenomen, maar wel positief testen op het virus. Ook deze mensen tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt, omdat ze eveneens geïsoleerd verpleegd moeten worden.

Ruim 54.000 coronagevallen afgelopen dag, totaal boven 4 miljoen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er 54.225 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets lager dan de circa 65.000 van maandag en zondag, maar het cijfer is vertekend doordat de computersystemen het hoge aantal positieve tests niet meer kunnen bijhouden. Tienduizenden mensen zijn wel positief getest maar staan nog niet geregistreerd. In een dag tijd liep de achterstand op van 46.000 naar 60.000 gevallen.

Sinds het begin van de epidemie zijn nu meer dan 4 miljoen positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De teller staat op 4.008.459. Daar zijn de 60.000 achterstallige meldingen nog niet in meegenomen. In iets meer dan een maand tijd zijn een miljoen besmettingen aan het licht gekomen. Nog nooit steeg het aantal positieve tests zo snel.

Amsterdam telde in de afgelopen dag 3709 nieuwe gevallen, Rotterdam 2335 en Den Haag 2018. Verder waren er 1287 positieve tests in Tilburg en 1067 in Groningen. In vijf gemeenten waren geen positieve tests: de Friese Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog en de Brabantse gemeenten Asten, Heeze-Leende en Reusel-De Mierden.

Het aantal meldingen van sterfgevallen blijft de laatste tijd redelijk stabiel. Afgelopen dag kreeg het RIVM bericht dat negen mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Het gaat om twee inwoners van Den Haag en verder om mensen uit de gemeenten Breda, Leidschendam-Voorburg, Maashorst, Purmerend, Twenterand, Veenendaal en Stede Broec.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee