Miljoenen voor ontwikkelaar neussprays tegen griepvirussen

Print
Miljoenen voor ontwikkelaar neussprays tegen griepvirussen

Afbeelding: Thomas Lammeyer

Leiden -

Leyden Labs, ontwikkelaar van preventieve geneesmiddelen zoals neussprays tegen virussen, heeft in een nieuwe investeringsronde 125 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf werkt aan een neusspray tegen het coronavirus.

Ook kondigt het biotechbedrijf een samenwerking via een licentieovereenkomst aan met coronavaccinontwikkelaar Janssen voor de ontwikkeling van een antilichaam tegen alle griepvirussen, meldt het bedrijf. „Bij een vaccin maakt je lichaam antilichamen aan. De neusspray biedt extra bescherming precies waar virussen binnenkomen, onafhankelijk van een immuunsysteem. Wij stoppen soldaatjes direct in de neus- en keelholte”, legt topman Koenraad Wiedhaup uit.

Volgens Wiedhaup heeft de coronapandemie uitgewezen dat er meer middelen moeten komen tegen toekomstige virale virussen. De samenwerking moet ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk gestart kan worden met klinische testen voor het antilichaam. Wiedhaup kon nog niet zeggen wanneer de neussprays op de markt zullen komen.

Naast de ontwikkeling van producten gaat het geld ook naar de uitbreiding van het team en de laboratoria in Leiden en het Amerikaanse Boston. Vorig jaar haalde Leyden Labs al 40 miljoen euro op. Daarmee komt het totaal opgehaalde bedrag sinds het bedrijf van start ging in 2020 uit op 165 miljoen euro. Er werken ongeveer 40 medewerkers. Dat aantal groeit het komende half jaar tot ongeveer 70, verwacht Wiedhaup.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee