Coronagolf is niet bij te houden, aantal opnames stijgt nu ook

Print
Coronagolf is niet bij te houden, aantal opnames stijgt nu ook

Afbeelding: ANP / ANP

Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. In de afgelopen zeven dagen zijn 366.120 positieve tests geregistreerd, het hoogste weektotaal ooit.

Dat is ruim 50 procent hoger dan een week eerder. Het werkelijke aantal is hoger, want de achterstand is opgelopen tot zo’n 60.000 gevallen. Dit zijn besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar die nog niet zijn geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit betekent dat er in werkelijkheid waarschijnlijk ongeveer 420.000 positieve tests waren.

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, voor het eerst sinds begin december. In de afgelopen week waren de klachten van 855 coronapatiënten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. De week ervoor waren er (na correctie) 741 opnames. Van de 855 kwamen er 65 op een intensive care terecht. Dat is wel minder dan de 99 van de week ervoor.

Het aantal gemelde sterfgevallen blijft vrijwel gelijk. Het RIVM kreeg bericht dat 61 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 63 in de week ervoor. Het is niet verplicht om het overlijden van een coronapatiënt te melden, dus het werkelijke aantal kan hoger zijn.

Bijna helft positief

Nog nooit vielen zo veel coronatesten bij de GGD positief uit. Van de bijna 950.000 mensen die zich vorige week bij een teststraat van de GGD lieten testen, bleken 431.549 daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat betekent dat 45,4 procent van alle testen positief was.

Een week eerder was 36,8 procent positief, en dat was toen een record. De week ervoor ging het om 34,1 procent en nog een week eerder om 30,8 procent.

Ook bij de commerciële testers vielen nog nooit zo veel tests positief uit als vorige week, hoewel het percentage aanzienlijk lager ligt dan bij de GGD’en. Van de ruim 164.000 mensen die vorige week een toegangstest lieten doen, bleken 7870 daadwerkelijk besmet te zijn met het coronavirus. Dat komt neer op 4,8 procent. Een week eerder was 3,7 procent positief en nog een weer eerder 3,4 procent.

Vooral kinderen

De stijging van het aantal coronagevallen gebeurt vooral bij kinderen. Bij twintigers is juist een daling te zien, net als vorige week. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het RIVM.

In de afgelopen week zijn 58.394 kinderen van 10, 11, 12, 13 of 14 jaar positief getest. Dat is 156 procent meer dan de week ervoor. Onder de kinderen van 5 tot en met 9 steeg het aantal positieve tests met 160 procent naar ruim 38.000. Verder werd het virus vastgesteld bij iets meer dan 9000 baby’s, dreumesen en peuters, zo’n 85 procent meer dan een week eerder.

Zo’n 27.000 mensen van 20 tot en met 24 kregen te horen dat zij het coronavirus hebben opgelopen, 10 procent minder dan een week eerder. Bij die groep is het de tweede daling op rij. De daling nu kan een gevolg zijn van de snelle stijging van het aantal coronagevallen onder twintigers eerder. „Het virus is in de afgelopen weken op grote schaal rondgegaan in deze leeftijdsgroep. De groep die nu nog vatbaar is, is daardoor mogelijk kleiner geworden”, zei Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vorige week.

Niet alleen bij de jonge kinderen is een stijging te zien, maar ook bij hun ouders. Zo’n 57.000 mensen van 35 tot en met 44 testten positief, 69 procent meer dan vorige week.

Bron

Het aantal coronabesmettingen is zo ver opgelopen, dat het bron- en contactonderzoekers nauwelijks meer lukt om te ontdekken hoe mensen het coronavirus hebben opgelopen. Het blijft daardoor volstrekt onduidelijk hoe het virus zich verspreidt.

De GGD’en registreerden in de afgelopen week 366.120 positieve tests. In bijna 92 procent werd de ‘setting van besmetting’ niet gevonden. Bij ongeveer 30.000 mensen, zo’n 8 procent van het totaal, lukte dat nog wel. Dat is het laagste percentage ooit.

Van die herleide besmettingen bleek 35,6 procent te zijn ontstaan op een school of kinderopvang. Dat is uitzonderlijk hoog. Een week eerder was het 11,2 procent, nog een week ervoor 0,4 procent. In twee weken tijd is het aantal coronagevallen op scholen ongeveer vertachtigvoudigd. „Het is voornamelijk het gevolg van de vele besmettingen bij 0- tot en met 12-jarigen en bij 13- tot en met 17-jarigen als gevolg van het opengaan van de scholen”, ligt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toe.

De meeste mensen lopen het coronavirus op door toedoen van een gezinslid of huisgenoot, of door een bezoek.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee