Limburgse sector Metaal & Techniek staakt donderdag voor betere cao

Print
Limburgse sector Metaal & Techniek staakt donderdag voor betere cao

Afbeelding: ANP

Sittard -

De vakbonden roepen medewerkers in de sector Metaal & Techniek op voor een 24 uursstaking komende donderdag. Voor de regio’s Noord- en Zuid-Limburg wordt het de twee staking in korte tijd.

De bonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober het eindbod van de werkgevers af. Het daaropvolgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door hen verworpen, waarna medio november de eerste acties van start gingen.

320.000 mensen

De sector Metaal en Techniek behoort met bijna 320.000 werknemers en bijna 28.000 werkgevers tot de grootste in het land. Het betreft installatie-, metaalbewerkings-, isolatie- en carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. Ondernemingen waaronder Service Center Maastricht, Hoppenbrouwers, Sif, Thielco, Spie, Engie, Croon Wolter Dros, Strukton Worksphere en Kerstens.

De bonden hekelen de toenemende werkdruk als gevolg van een tekort aan personeel en het gebrek aan waardering. FNV Metaal bestuurder Peter Reniers: „De werkgevers stellen zich hopeloos ouderwets op. Ze hebben de mond vol over innovatie en vernieuwing, maar van sociale innovatie hebben ze nog nooit gehoord.”

Bod 1,4 procent

CNV-collega Ed Leunissen zegt: „Al jaren vangen werknemers het tekort aan personeel op. Ze maken overuren om bestellingen af te krijgen of offeren hun vrije dag op, omdat een collega ziek is en de productie stil dreigt te vallen. Als dank bieden de werkgevers ze nu een schamele loonsverhoging van 1,4 procent en willen ze de arbeidsvoorwaarden versoberen.”

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging (5 procent), het afschaffen van de jeugdlonen, een minimaal bruto uurloon van 14 euro en vaste contracten voor flexkrachten die langer dan negen maanden aan boord zijn.

Stakers kunnen zich donderdag laten registreren bij het Fortuna-stadion in Sittard tussen 9.00 en 10.30 uur.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee