GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

Print
GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

Afbeelding: ANP / ANP

Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD’en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder.

De militairen hebben hun „reguliere taken” weer opgepakt. Het aandeel militairen dat helpt bij het testen op corona is wel opgelopen. Momenteel helpen 225 van de militairen die beschikbaar zijn voor hulp aan de GGD’en in de teststraten. Vorige week ging het nog om 160 militairen. Nog 60 militairen helpen bij het vaccineren tegen corona, evenveel als vorige week. Het precieze aantal militairen dat helpt bij testen en vaccineren kan per dag verschillen en is volgens de woordvoerder lastig te voorspellen.

Wel duidelijk is volgens hem dat de GGD’en steeds minder hulp vragen van Defensie. Dat is ook de reden dat het aantal militairen dat stand-by staat voor hulp bij de coronabestrijding is teruggebracht.

Heel erg druk

Het is momenteel heel erg druk in de GGD-teststraten. Maandag werd bekend dat de laboratoria die coronatests analyseren en de uitslag bepalen hun maximale capaciteit hebben bereikt. Dat wil zeggen dat het niet mogelijk is om nog meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Ook bij de callcenters van de GGD is het druk. Het aantal medewerkers bij de callcenters wordt uitgebreid.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten dat de gezondheidsdiensten nu vooral „niet-militair personeel” inzetten dat wordt ingehuurd via uitzendbureaus. „Daarnaast werken GGD’ers die in vaste dienst zijn mee met het testen”, aldus een woordvoerder. „Ook beschikken de GGD’en over een landelijke pool van oproepkrachten die op afroep worden ingezet voor het afnemen van testen.”

Lees ook: Recordaantal omikronbesmettingen ook in Limburg, omslagpunt in ziekenhuizen lijkt bereikt

Of dat betekent dat de GGD’en over voldoende personeel beschikken om de testoperatie aan te kunnen en daarom geen militairen meer nodig hebben, wil de woordvoerder niet bevestigen. Wel laat hij weten dat de testlimiet bij de GGD’en momenteel wordt veroorzaakt doordat de laboratoria hun maximale capaciteit hebben bereikt. „Dat heeft niets te maken met het beschikbare personeel in de teststraten.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee