Overlijden Feyenoord-icoon Wim Jansen leidt tot een stroom aan reacties uit de voetbalwereld

Print
Overlijden Feyenoord-icoon Wim Jansen leidt tot een stroom aan reacties uit de voetbalwereld

Afbeelding: ANP / ANP

Het nieuws dat Wim Jansen op 75-jarige leeftijd is overleden, leidt tot een stroom aan reacties uit de voetbalwereld. Heel wat clubs, waaronder Ajax, PSV en AZ, sturen via de sociale media condoleances naar Feyenoord en de nabestaanden.

„Een groot verlies. Sterkte aan alle nabestaanden”, schrijft Ajax. „Gecondoleerd en veel sterkte voor alle nabestaanden”, aldus PSV. Andere clubs sturen vergelijkbare berichten.

Jansen speelde twee WK-finales met Oranje, in 1974 en 1978. Het Nederlands elftal moest het twee keer afleggen tegen het gastland. In 1974 werd het 2-1 voor West-Duitsland, vier jaar later won Argentinië na verlenging met 3-1. Jansen werd in Buenos Aires na 75 minuten gewisseld.

Actieve carrière

Jansen speelde 422 wedstrijden in de Eredivisie voor Feyenoord. Volgens databureau Gracenote speelde alleen Coen Moulijn er meer (457). In de nadagen van zijn carrière kwam de middenvelder na een Amerikaans avontuur bij Washington Diplomats ook nog twee jaar uit voor Ajax. Jansen vervulde na zijn actieve carrière tal van functies bij Feyenoord, zoals hoofdtrainer, assistent, technisch directeur en adviseur binnen de jeugdopleiding.

Ook in Schotland is het overlijden van Jansen groot nieuws. De Rotterdammer was in het seizoen 1997-1998 trainer van Celtic en leidde de de club uit Glasgow naar de landstitel en winst van de Schotse beker (League Cup). Celtic meldt het trieste nieuws op de eigen website. Ook Rangers FC, de grote rivaal van Celtic, wenst de nabestaanden van Jansen veel sterkte.

Lees ook: Wim Jansen, clubicoon én redder van Feyenoord, is niet meer

Yoeri van den Busken bracht vorig jaar oktober een biografie over Jansen uit, genaamd ‘Wim Jansen, Meesterbrein’. In het boek werd onthuld dat Jansen aan dementie leed. „Alzheimer brak het meesterbrein”, reageert Van den Busken op Twitter. „Dag wijze man, en een van de allervriendelijkste mensen in het voetbal: ik gun je de rust in jouw hoofd.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee