Beleggers eisen opheldering: ‘Te veel mannelijke commissarissen bij Snowworld’

Drukte bij SnowWorld in Landgraaf. © Bas Quaedvlieg

Landgraaf -

Beleggers eisen opheldering van skihallenuitbater SnowWorld, met een vestiging in Landgraaf, over twee mannelijke commissarissen die vrijdag benoemd worden. Het criterium dat minimaal één derde van de raad vrouw moet zijn, wordt daarmee geschonden. Een benoeming in strijd met de wet is nietig.

Edwin van der Schoot

Het minimum is per 1 januari wettelijk vastgelegd. Elke nieuwe benoeming van een commissaris bij een beursgenoteerd bedrijf moet nu in lijn zijn met de richtlijn dat ten minste één derde vrouw moet zijn en één derde man. Gebeurt dat niet, dan zijn de nieuwe benoemingen wettelijk nietig. Dat kan vragen oproepen over de rechtsgeldigheid van besluitvorming.

Efteling-directeur

SnowWorld is het eerste bedrijf dat met de wettelijke verplichting te maken krijgt, omdat het komende vrijdag als eerste nieuwe commissarissen voordraagt. De skihallenuitbater heeft nu vier commissarissen, één vrouw en drie mannen. Een van de twee mannen wordt vervangen, daarnaast komt er een extra zetel in de raad.

De beoogde nieuwe commissarissen zijn Efteling-directeur Fons Jurgens en Michael Schenck, een adviseur van de Belgische investeerder en multimiljonair Marc Coucke en diens investeringsfonds Alychlo. Dit fonds bezit 91 procent van de aandelen in SnowWorld.

Onzekerheid

David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters hekelt de ‘onzekerheid voor onder andere minderheidsaandeelhouders’. „Een toelichting ontbreekt, maar is wel noodzakelijk. Het is een slechte zaak dat het bedrijf deze onduidelijkheid laat bestaan. En als je dit, zoals SnowWorld kennelijk aangeeft, alsnog wil oplossen, laat dat dan niet boven de markt hangen. Dat had al veel eerder met beleggers moeten worden gedeeld.”

Er bestaat een clausule op de wet voor ’uitzonderlijke omstandigheden’. Maar dat kan alleen als de afwijking van het wettelijke quotum noodzakelijk is om de ‘langetermijnbelangen en de duurzaamheid van de vennootschap als geheel te dienen of haar levensvatbaarheid te garanderen’.

Eumedion, de belangenvereniging van institutionele beleggers, reageert eveneens met vragen over de commissarissen: „Wij vragen ons af op welke uitzonderlijke omstandigheden de onderneming een beroep doet om te voorkomen dat de benoemingen nietig zijn en wat dat zou betekenen voor de commissarissen”, aldus directeur Rients Abma.

‘Aan de wet voldoen’

Commercieel directeur Remko Klein laat weten: „Ik kan melden dat we op de bava (bijzondere aandeelhoudersvergadering, red.) hieromtrent heel duidelijk gaan communiceren naar onze aandeelhouders. De wetgeving is ons uiteraard bekend en wij onderschrijven hier absoluut het belang van. We zullen dan ook zeker voldoen aan de verplichtingen.” Hoe het bedrijf dat denkt te gaan doen, laat hij echter in het midden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal