Burgemeesters vinden versoepelingen ‘een mooie stap’

Print
Burgemeesters vinden versoepelingen ‘een mooie stap’

Afbeelding: ANP / ANP

Het Veiligheidsberaad vindt de versoepelingen van de coronaregels die dinsdagavond zijn meegedeeld „een mooie stap in de richting van volledige heropening”.

De 25 burgemeesters van het beraad zijn „erg blij” dat het kabinet heeft geluisterd naar „de brede roep om versoepelingen”, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Het Veiligheidsberaad heeft vorige week veel druk uitgeoefend op de verantwoordelijke ministers om het zover te krijgen.

Het kabinet heeft geluisterd naar het advies van de burgemeesters om één eindtijd voor alle sectoren aan te houden. Verschillende eindtijden voor de horeca en de cultuur- en evenementensector zou moeilijk te handhaven zijn. „Dit is helder, goed controleerbaar en zo nodig ook handhaafbaar”, aldus Bruls.

Lees ook: Dit zijn alle coronamaatregelen én versoepelingen op een rij

Bruls waarschuwt dat de versoepelingen „geen gratis ticket” zijn. „Deze forse stap brengt risico’s met zich mee op veel meer besmettingen en weer grote druk op de zorg. Iedereen moet zich dus goed aan de regels houden. Coronatoegangsbewijzen controleren, alle bezoekers laten zitten, voldoende afstand. Dat zijn beperkingen voor de ondernemers, maar daar moeten ze creatief mee omgaan nu ze zo hebben aangedrongen op heropening.”

Het Veiligheidsberaad bespreekt binnenkort of er speciale maatregelen genomen moeten worden voor het vieren van carnaval, eind februari. Alle optochten zijn al afgelast.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee