Komt het recept voor recyclebare stazakken voor soepen en sauzen straks uit Geleen?

Print
Komt het recept voor recyclebare stazakken voor soepen en sauzen straks uit Geleen?

Afbeelding: Brightlands Materials Center

Geleen -

Een Geleens consortium van bedrijven en kennisinstellingen gaat onderzoeken of stazakken voor soepen en sauzen gemaakt kunnen worden van PET, het materiaal waar ook frisdrankflessen van gemaakt zijn. Brightlands Materials Center in Geleen leidt het onderzoek.

Europese wetgeving verplicht producenten dat plastic verpakkingen in 2030 herbruikbaar of volledig recyclebaar zijn. De huidige stazakken voor etenswaar als soepen en sauzen zijn dat niet. Voor de zakken wordt een combinatie van materialen gebruikt om te voldoen aan eisen op het gebied van onder meer houdbaarheid, steriliseerbaarheid, waterdamp- en zuurstofdoorlaatbaarheid. Recycling is daardoor niet mogelijk.

PET

Een Geleens consortium onder aanvoering van Brithtlands Materials Center wil daarin verandering brengen. Voor een goede recyclebaarheid is het nodig dat verpakkingen uit één materiaalsoort bestaan, zegt Caroli Buitenhuis, business & concept developer circular packaging bij Brightlands Materials Center-TNO. „Er bestaan al zogenaamde mono PP stazakken, maar die voldoen nog niet aan de strenge eisen voor het verpakken van soepen en sauzen. Daarom is het belangrijk om ook de mogelijkheden met betrekking tot PET stazakken te verkennen. PET, bekend van de frisdrankflessen, is in principe te recyclen in voedselveilige verpakkingen.”

Delen van opgedane kennis

Het consortium gaat een stazak ontwikkelen op basis van PP en een op basis van PET. Het onderzoek begint in februari 2022, de resultaten worden uiterlijk eind 2023 gepresenteerd. De opgedane kennis wordt wereldwijd gedeeld, zodat voedselproducenten gebruik kunnen maken van circulaire verpakkingen.

Hele keten betrokken

Het consortium bestaat naast onderzoekscentrum Brightlands Materials Center uit grondstofleveranciers Indorama en Sabic, folieproducenten Dupont Teijin Films en Oerlemans Packaging Group, merkeigenaren en retailleveranciers Greenyard Prepared en Four Seasons Food en kennisinstelling Zuyd Hogeschool.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee