Felle kritiek jongerenclubs coalitiepartijen op compensatie leenstelsel

Print
Felle kritiek jongerenclubs coalitiepartijen op compensatie leenstelsel

Jongeren protesteren tijdens het woonprotest ook tegen het feit dat zij door hun studieschuld geen huis meer kunnen kopen.  Afbeelding: ANP

De jongerenafdelingen van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie vinden dat het nieuwe kabinet kansenongelijkheid in de hand werkt tussen studenten. De voorzitters hekelen in een opiniestuk in De Telegraaf de hoogte van de compensatie voor studenten die onder het leenstelsel geld hebben geleend.

De 1 miljard euro die het kabinet daarvoor wil uittrekken is namelijk veel te laag, schrijven Daphne Lodder (JOVD), Joris Hetterscheid (Jonge Democraten), Tom Scheepstra (CDJA) en Bina Chirino (PerspectieF). „Deze 1 miljard euro komt gemiddeld neer op een compensatie van zo’n 1000 euro per student”, stellen ze, terwijl een student met een maandelijkse basisbeurs van 360 euro in vier jaar tijd 17.280 euro kan ontvangen. „Met zo’n belachelijk laag bedrag wordt een ongelijk speelveld voor een hele generatie studenten gecreëerd, vergeleken met studenten die wel van een basisbeurs hebben geprofiteerd.”

Kansenongelijkheid

Volgens de voorzitters is de generatie studenten onder het leenstelsel vanwege „een torenhoge studieschuld” ook op de woningmarkt „de klos”. Ze willen dan ook dat de compensatie fors omhoog gaat. „Kortom, een nieuw kabinet dat zegt kansenongelijkheid te willen bestrijden doet er geen goed aan die ongelijkheid met dit beleid juist in de hand te werken.”

In het nieuwe regeerakkoord is aangekondigd dat de basisbeurs voor alle studenten terugkomt en er compensatie komt voor degenen die geld hebben moeten lenen onder het leenstelsel. Ook studentenbonden hebben al hun ongenoegen geuit over het compensatiebedrag. Zij hebben een protest aangekondigd voor 5 februari op de Dam in Amsterdam.

Lees ook: Twintigers over geld en de woningmarkt: ‘Gemiddeld verdienen is niet meer genoeg’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee