Zwemorganisatie dreigt met zaken tegen ruim driehonderd gemeenten om QR-code

Print
Zwemorganisatie dreigt met zaken tegen ruim driehonderd gemeenten om QR-code

Afbeelding: ANP / ANP

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) dreigt juridische procedures te beginnen tegen ruim driehonderd gemeenten in Nederland, tegen het gebruik van de QR-code bij zwemlessen.

Volgens de belangenbehartiger worden er uiterlijk maandag sommaties gestuurd naar alle gemeenten om zich te houden aan een eerdere uitspraak over een individueel zwembad.

Eerder bepaalde de voorzieningenrechter Midden-Nederland dat zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum voorlopig niet hoeft te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar zwemles van hun kind. De rechter oordeelde dat zwemles valt onder onderwijs en dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van coronatoegangsbewijzen is daarom niet verplicht.

Procedure

De rechtbank keek alleen naar de situatie tussen de gemeente Hilversum en dit zwembad. Of deze uitspraak ook gevolgen heeft voor het controleren van de coronapas bij andere zwembaden kon een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen.

Om de procedure te kunnen voeren heeft de NSWZ ouders verzameld die willen opkomen tegen hun gemeente.

Rijksoverheid

Vereniging Sport en Gemeenten stelt dat de QR-code is opgelegd door het Rijk en dat de NSWZ daarom niet bij de gemeentes moet zijn. „Maar je kan natuurlijk niemand tegenhouden om rechtszaken aan te spannen. Het verweer zal vrij simpel zijn, dit is wat de regel is en daar houden de gemeentes zich aan”, aldus een woordvoerder. „Als je open wil terwijl je dicht moet, moet je niet zijn bij degenen die de regels handhaven, maar dan moet je zijn bij degenen die de regels maken.”

Lees ook: Rechter: zwembad is geen binnensportlocatie, controle op coronapas hoeft niet

Volgens de NSWZ zitten er tussen de 10.000 en 15.000 kinderen gedupeerd thuis omdat hun ouders niet mee naar binnen mogen met zwemles.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee