Striphelden als Kuifje, Suske en Wiske en De Smurfen moeten vervalsing Belgisch paspoort tegengaan

Foto ter illustratie. © Getty Images

De Belgische paspoorten worden voortaan beveiligd met behulp van bekende striphelden als Kuifje, Suske en Wiske, Lucky Luke en De Smurfen.

Redactie

Zo is de iconische rood-witte raket van Kuifje in het paspoort verwerkt en maken ook in Nederland minder populaire stripfiguren hun opwachting. Alle gebruikte beelden verwijzen naar reizen.

„Dit nieuwe paspoort biedt ons de gelegenheid om onze negende kunstvorm in de kijker te zetten, het stripverhaal, dat een centraal element vormt van onze cultuur en uitstraling in het buitenland”, zei minister Sophie Wilmès (Buitenlandse Zaken) bij de presentatie. Er zijn verder nog afbeeldingen van Marsupilami, Bollie en Billie, Blake & Mortimer, Robbedoes en Kwabbernoot, Jommeke, Natasja, Kari Lente, De Kiekeboes, Largo Winch en Nero te vinden. Ze zijn deels zichtbaar afgedrukt op de lege stempelpagina’s, met details van de stripfiguren ‘onzichtbaar’ in ultraviolette inkt. Die details worden zichtbaar met een UV-lamp bij de paspoortcontrole.

Gebouwen

Voorheen werden afbeeldingen van stadhuizen en regeringsgebouwen in de Belgische paspoorten gebruikt om vervalsingen van het reisdocument te bemoeilijken. „Om de veiligheid van het paspoort en de bescherming van persoonsgegevens van Belgen te garanderen, moeten we steeds de beveiligingstechnieken bijwerken”, aldus Wilmès. Ze dankte de uitgevers, auteurs en rechthebbenden voor hun medewerking.

In het nieuwe paspoort zijn 48 veiligheidselementen waaronder de stripfiguren verwerkt, een verdubbeling ten opzichte van het vorige.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal