Enexis Netbeheer investeert 195 miljoen in onderhoud en uitbreiding in Limburg

Print
Enexis Netbeheer investeert 195 miljoen in onderhoud en uitbreiding in Limburg

Enexis aan het werk in Weert.  Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Sittard -

Enexis Netbeheer gaat dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 1 miljard euro uitgeven aan onderhoud en uitbreiding van het elektriciteits- en gasnetwerk. In Limburg wordt 195 miljoen euro geïnvesteerd.

Van de 195 miljoen euro die in Limburg wordt uitgegeven gaat 117 miljoen naar het elektriciteitsnetwerk, 73 miljoen naar het gasnetwerk en 5 miljoen naar het plaatsen van slimme meters. In Maastricht werkt Enexis aan een speciaal project. Hier worden in het centrum de gasleidingen niet vervangen, maar van binnen versterkt met een kunststof kous. Groot voordeel is dat de straat dan niet wordt opengebroken.

Record

De recorduitgaven zijn noodzakelijk om de energietransitie te realiseren. De uitgaven van 1044 miljoen euro liggen 9 procent hoger dan in 2021, en 43 procent hoger ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit het Jaarplan 2022, dat donderdag is gepubliceerd.

Met het geld wordt de totale capaciteit van het elektriciteitsnet dit jaar uitgebreid van zo’n 11,5 gigawatt naar circa 12,5 gigawatt. Daarna komt er jaarlijks minimaal 1 gigawatt bij. Op 1 gigawatt kunnen zo’n drie miljoen zonnepanelen op vol vermogen worden aangesloten.

Ook worden de netten verder gereed gemaakt voor de energietransitie. Dan gaat het om meer aansluitingen op zonne- en windenergie en het voldoen aan de groeiende vraag vanwege warmtepompen, elektrisch rijden en de industrie die steeds meer elektrificeert. Overige werkzaamheden zijn regulier onderhoud aan het elektriciteits- en gasnetwerk en het plaatsen en onderhouden van slimme meters.

Personeel

Het lukt Enexis op dit moment niet om zijn klanten altijd op tijd aan te sluiten. Het bedrijf verwacht dat dit de komende jaren een uitdaging blijft. „We zetten vol in op het weer overal en tijdig aansluiten van onze klanten. Daarnaast gaan we ons nog meer focussen op het mede-ontwerpen, realiseren en beheren van het duurzame energiesysteem van de toekomst. Dat moeten we helaas doen in een arbeidsmarkt waarin technisch personeel lastig te vinden is”, zegt Rutger van der Leeuw, COO bij Enexis Groep.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee