Eerste ’coronapillen’ goedgekeurd door Europees Geneesmiddelenbureau EMA

Coronapillen ter illustratie. 

Coronapillen ter illustratie. © ANP / DPA PICTURE-ALLIANCE

Het medicijn Paxlovid van Pfizer is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Paxlovid is het eerste coronamedicijn dat via de mond ingenomen kan worden.

Redactie

De tabletten verkleinen de kans op ziekenhuisopname en sterfte door Covid-19. De pillen zijn bedoeld voor coronapatiënten die geen extra zuurstof krijgen en risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus.

Lees ook: Groen licht voor Pfizer-pil? Dit zijn nu de extra middelen in strijd tegen corona

Uit een studie onder ruim 2.000 Covid-19 patiënten blijkt dat behandeling met Paxlovid de kans op ziekenhuisopname en sterfte verkleint.

Risicogroep

„Wij hopen dat deze coronapillen een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van mensen thuis. Zorgverleners kunnen Paxlovid voorschrijven aan coronapatiënten die in een risicogroep vallen én waarbij de kans op ziekenhuis opname groot is”, zegt de voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Ton de Boer. Paxlovid helpt niet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. „Het medicijn is een aanvulling op de bestaande behandelingen en vaccinaties.”

Lees ook: De coronapillen zijn nu ook bij ons in aantocht, maar hoe goed werken ze?

Wanneer de Europese Commissie het advies van het EMA overneemt komt het beschikbaar voor volwassen coronapatiënten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee