Arbodienst: ziekteverzuim een derde hoger door omikronvariant

Print
Arbodienst: ziekteverzuim een derde hoger door omikronvariant

Afbeelding: Getty Images

Sittard -

Het aantal ziekmeldingen is in de eerste weken van januari flink gestegen. Het verzuim ligt bijna een derde hoger dan in dezelfde periode in 2021. Oorzaak is de omikronvariant van het coronavirus.

De situatie is nijpend in de zorg en het onderwijs, maar ook in andere sectoren loopt het aantal zieke werknemers op. Dat meldt Arbo Unie op basis van voorlopige cijfers. Het bedrijf verzorgt arbodiensten voor ruim 12.000 bedrijven en instellingen.

Arbo Unie kan nog niet aangeven hoe hoog de stijging van het aantal ziekmeldingen per individuele sector is. „Op basis van onze gegevens zien we al wel in totaal een toename van het ziekteverzuim met bijna 30 procent in de eerste weken van januari”, aldus een woordvoerster.

De stijging van het aantal ziekmeldingen wordt veroorzaakt door de omikronvariant van het coronavirus, die besmettelijker is dan de deltavariant, zegt bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie. „In het onderwijs en de zorg zijn de meldingen onveranderd hoog. Daardoor houdt de hoge werkdruk aan en dat baart ons zorgen.”

Databank Vernet, die het ziekteverzuim in de zorg bijhoudt, meldt dat in december 8,2 procent van alle zorgmedewerkers in Nederland, van ziekenhuispersoneel tot thuiszorgmedewerkers, ziek thuis zat. In hetzelfde kwartaal van 2020 was dat volgens Vernet nog geen 7,5 procent. In het onderwijs stijgt het aantal ziekmeldingen ook al enige tijd.

Lees ook: Werkgevers slaan alarm: ‘Verzuim loopt schrikbarend op, dit kan zo niet langer’

Ook in andere sectoren wordt uitval door ziekte een steeds groter probleem, zegt arbodienst ArboNed, die werkt voor meer dan 60.000 mkb-bedrijven. ArboNed komt pas in februari met de cijfers voor deze maand, maar noemde het aantal ziekmeldingen eerder al ‘uitzonderlijk hoog’. Naast onderwijs en zorg gaat het vooral om de industrie en de bouw.

„Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken”, zegt directeur medische zaken Jurriaan Penders. Een coronabesmetting bij een collega en de beperkte mogelijkheden om thuis te werken, hebben in deze sectoren meer impact.” Ook volgens Penders speelt omikron een grote rol. „Ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit.”

Supermarkt en bus

Volgens Arbo Unie is er in januari ook sprake van een opvallende stijging van het aantal ziekmeldingen in de supermarktbranche en bij het busvervoer. Die sectoren hadden eerder al aan de bel getrokken over de vrees voor een toename van het verzuim bij het personeel, waardoor de gaten in de werkroosters steeds groter worden.

De Limburgse werkgevers zijn wat dat betreft blij met de aanpassing van de regels, waardoor mensen die een essentieel beroep uitoefenen niet meer in quarantaine hoeven als ze in contact zijn geweest met een persoon die positief is getest op het coronavirus. Dat neemt volgens werkgeverskoepel LWV iets van de druk van de ketel bij bedrijven die kampen met een hoog ziekteverzuim en waar mensen niet thuis kunnen werken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee